Många betraktar avokadon som en grönsak, men faktum är att den går under benämningen frukt. Redan för 7000 år sedan insåg man värdet av denna mångsidiga råvara, även om man på den tiden hade en minst sagt begränsad kunskap inom näringslära. Avokadon är full av vitaminer ( A, C, B1, B2, B5, B6, niacin, folsyra), mineraler( kalium, fosfor, magnesium, kalcium, natrium, järn), antioxidanter och den är sprängfylld av nyttiga enkelomättade fetter.

Avokadon innehåller väldigt mycket fett för att vara en frukt, vilket gör den till en hälsosam energibomb. De enkelomättade fetterna gör underverk för hjärta, kärl, celler och nerver. Dessutom gör avokadon med sitt höga fettinnehåll det lättare för kroppen att tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna. Summa summarum- en avokado om dagen gör susen för kroppen!

Avokadon används även flitigt inom skönhetsvård och är rena guldet för hår och hud på grund av den fantastiska oljan och alla nyttiga näringsämnena som denna frukt består av.

Tips på enkel ansiktsmask för torr hud; Blanda ihop avokado och olivolja och låt verka på huden i ca 20 min.
Tips på enkel ansiktsmask för fet hud; Blanda ihop avokado, olivolja, ägg och pressad citronsaft. Låt verka på huden i ca 20 min.

Avokado passar till såväl frukost som lunch och middag och är ett optimalt mellanmål. Den är perfekt att använda i sallader, röror, smoothies, omeletter, soppor och efterrätter.

I följande länkar får du tips på olika avokadorecept;

Avokado- och kräftsallad: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=9042
Gazpacho med rökt lax, ägg och avokado: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=8927
Halloumisallad med avokado och oliver: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=9996
Räk och avokadoomelett: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=9046
Chilikryddade kycklingfiléer med guacamole: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=11505
Lax med guacamole och rädisallad: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=10113

Avokadons näringsvärde per 100 gram:

Kcal: 168
Fett: 15.3 gram
Protein: 2 gram
Kolhydrater: 4.4 gram
Fibrer: 3.3 gram

Energifördelning i procent (E%)

Fett: 84 %
Protein: 4.87%
Kolhydrater: 10.7%