Får du i dig tillräckligt med C-vitamin?
av Johan Tenfalk

Kontrollera ditt C-vitaminintag
Registrera vad du äter i matdagboken. Du som är plusmedlem ser direkt om du kommer upp till ditt RDI (Rekommenderat Dagligt Intag), som visas i form av ett grönt streck genom stapeldiagrammet. Här kan du också se till att de andra vitamin- & mineralstaplarna ser bra ut, eller om du behöver tillskott av något vitamin eller mineral.
Livsmedel med högt C-vitamininnehåll
C-vitamin finns bl.a. i kiwi, nypon, svarta vinbär, papaya och andra frukter och bär, samt paprika, broccoli och andra grönsaker. Vill du se hela listan på de livsmedel som innehåller mest C-vitamin använd funktionen ”Näringstoppen” som du hittar i din Matdagbok. Exempel per 100 gram:
1. Torkade nypon – 270 mg
2. Svarta vinbär – 210 mg
3. Gul paprika – 205 mg
4. Röd paprika – 200 mg
5. Brysselkål – 98 mg
6. Broccoli – 83 mg
7. Jordgubbar – 66 mg
8. Kiwifrukt – 63 mg
9. Citron/Apelsin – 53 mg
10. Spenat – 46 mg
C-vitamin är en antioxidant
C-vitamin är en viktig antioxidant som bl.a är bra för vårt immunförsvar. Det används ofta till att lindra och förkorta förkylning och andra lindriga infektioner. C-vitamin hjälper också till att ta upp järn.
Ett vanligt konserveringsmedel
C-vitamin är ett vanligt konserveringsmedel som ofta tillsätts för att hindra oxidation av livsmedel. E-nummer E300.
Rekommenderat dagligt intag av C-vitamin – (RDI)
Livsmedelsverkets rekommenderar att vi äter minst 75 mg C-vitamin dagligen, gravida och ammande bör äta 85 mg respektive 100 mg.
Vad händer om jag får för lite C-vitamin?
Allvarliga C-vitaminbrister är ovanliga. Förr var det vanligt att folk fick skörbjugg pga får lågt C-vitaminintag. Idag kan det möjligen visa sig som trötthet, irritation, ångest eller utmattning. Symptomen upphör när vitaminbalansen återställs.
Vad händer om jag får i mig för mycket C-vitamin?
C-vitamin är ett snällt vitamin men stora överdoser ökar antalet fria radikaler samt kan ge njursten. Stora engångsdoser ger ofta lös mage.