Morotens återkomst
av Johan Tenfalk

Kolhydrater och morötter
Morötter innehåller 8,7 gram kolhydrater per 100 gram vilket är drygt hälften så mycket som i potatis. Äter du strikt LCHF blir det svårt att få plats med någon morot i din kost, men äter du en liberalare lågkolhydratkost är det inga problem.
GI och morötter
Morötter har ett högt GI, speciellt nykokta. Men du behöver äta ca 600 gram morötter för att komma upp i 50 gram kolhydrater. Därför är det ibland missvisande att enbart titta på GI-värdet på vissa livsmedel.
Morötter kan minska risken att dö i förtid med hela 39%
En studie från 2010 visade att morötter kan minska risken att dö i förtid med upp till 39%. Det är antioxidanten alfakaoroten som enligt forskarna ska ha denna skyddande effekt. Alfakaroten är lika vanligt i grönsaker som betakaroten.
Morötter och fibrer
Morötter innehåller en hel del vattenlösliga fibrer som kan bidra till att sänka kolesterolhalten i blodet. Andra livsmedel som också innehåller mycket av detta är exempelvis broccoli, bönor, ärtor, frukt, linfrö, psylliumfrö och havregryn.
Morötter och A-vitamin
Eftersom morötter innehåller stora mängder betakaroten är den en av de viktigaste källorna till A-vitamin. Vi gör själv om betakaroten till A-vitamin i kroppen.
Närings- och kaloriinnehåll per 100 gram:
Kcal 45
Fett 0,2 g
Protein 0,6 g
Kolhydrater 8,7 g
Fiber 2,4 g
Några härligt goda recept som innehåller morötter:
Krämig och kryddstark fisksoppa med rotfrukter och fänkål: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=10185
Morots- ock kikärtsbiffar med rödbetssallad: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=11125
Ugnsstekt lax med morots- och rödbetssallad: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=10162