Olivolja som livets krydda
av Karin Christofferson

Idag är det inte vinprovning som är det hetaste. Nu gäller det olivoljan och dess svindlande smakupplevelser.
Olja och vinäger? Ja, det blir väl dressing? Vi nordbor kan väl inte skryta med att vi är några större kännare när det gäller olika olivoljor och vinägrar. Eller hur skulle du rekommendera att använda olivolja med Karl Johansvamp? Eller ska du välja den 12- eller 25- åriga balsamvinägern till kvällens sallad?
Nej de flesta av oss får nog erkänna att våra kunskaper är begränsade när det gäller smaksatta olivoljor och vinägrar från länderna kring Medelhavet.
Gå på olivoljeprovning
Men olja är hett. Efter år av vinprovning, whiskyprovning och chokladprovning kommer nu olja och vinägerkännarna och lockar med smaksensationer som vi inte visste fanns.
Olivolja smaksatt med citron, basilika, tryffel eller Karl-Johansvamp. Vinäger med hallonsmak, tomat-, sherry- eller svartvinbärssmak. Vad ska vi välja till kycklingen idag eller vilken vinäger droppar vi över frukten till dessert?
Ja, det är inte lätt för gemene man att veta vad vi kan använda alla läckra flaskor och smaker till. Däremot är det enormt spännande att prova och uppleva nya smaker.
Tappa upp olja på egen flaska
Det börjar dyka upp olivoljebutiker, åtminstone i större städer. Ibland hittar du en större hylla med olivoljor i någon delikatessbutik. Här kan du smaka och välja din egen olivolja och ibland till och med få den upptappad på egen flaska.
Låt kryddoften slår emot dig i dörren. Stig in i ett smak- och dofternas rike. De smaksatta balsamvinägrarna står parad i vackra flaskor med ännu mer läckra etiketter.
Här kan du säkert hitta olivoljor från Spanien, Frankrike, Italien och Grekland. Ibland kan man smaka olivolja genom att doppa små tärnade brödbitar i framsatta skålar.
Olivolja är som vin. Oljan får sin smak från oliven som vinet från druvan. Smaken präglas av växtplats, klimat, olivsort och tillverkningsmetod. De stora olivoljeländerna Spanien, Frankrike, Italien och Grekland hävdar naturligtvis att just deras olja är den finaste. Som allt med smak är det var och ens egna som gäller som den bästa.
Populära olivoljeprovningar
För finsmakarna och nyfikna finns också i olivoljeprovningar att testa på kvällstid. Bra tips för en möhippa eller fördelsedag och för alla med intresse för spännande smakupplevelser. Olivolja och vinäger lockar dem som vågar vara nyfikna på smak.
Det är bara en tidsfråga innan olja och vinäger blir ”vardagsmat” och det som ger ett extra sting på kvällens middag hos var och en, inte bara som present när man går på fest.
För dig som vill gå ner i vikt, behålla vikten och äta god mat – ja, då är olivolja, vinäger och kryddorna i denna värld, helt enkelt ett måste.
Det handlar helt enkelt om att några få droppar som ger stor smak.
Olivolja efter säsong
Smaksatt olivolja inbjuder verkligen till att testa, prova och experimentera i olika smakupplevelser. Det är inte meningen du ska dränka in salladen i olja eller steka biffar i smaksatt olivolja. Stänk bara några droppar olivolja smaksatt med Karl-Johansvamp på en bit fisk.
Ingen regel utan undantag naturligtvis. Visst kan du hetta upp lite olja smaksatt med chili och snabbt fräsa upp räkor. Men du steker inte en fläckfilé i smaksatt olivolja. Det är ingen idé. Smakerna i oljan kommer fram mycket bättre om du droppar den över den färdiga maten.
Eller vad sägs om risotto och pastarätter smaksatta med olivolja med tryffelsmak? Vårens primörer blir ännu läckrare när du kan droppa olja smaksatt med toskanska och provencalska kryddblandningar. Basilika, timjan, rosmarin, dragon anis, Det bli riktigt läckert på nykokta, morötter, sparris eller nypotatis. På hösten har vi alla rotfrukter att njuta lika mycket av.
Den okända vinägern
Nästa gång du ser flaskorna i hyllan - håll utkik efter texten ”di Moderna” på etiketten. Balsamvinäger är druvmust lagrad på ekfat. Di Moderna är balsamvinäger från den mest kända regionen i Italien. Vill du imponera på vännerna kan du berätta att det finns 7-, 9-, 12- och 25-årig balsamvinäger. Ju äldre desto mer tjockflytande och fyllig i smaken.
Vinäger känner vi till som en del i dressingen till salladen. Men de starka dropparna fyller sin funktion i mer än så. Smaksätt såsen med svartvinbärsvinäger eller köttgrytan med tomatbalsamvinäger. Tomatbalsamvinägern passar också utmärkt på pastasalladen med kyckling och fetaost. Runda av med otroligt god hallonbalsamvinäger på glassen till efterrätt och det blir en smaksuccé.
Neutral olivolja har intagit en självklar plats som ingrediens i svensk matlagning och är definitivt här för att stanna. Nu upptäcker också allt fler vilka smaksensationer som bara väntar på att avnjutas när det gäller smaksatt olivolja och balsamvinäger.
Fakta om olivolja
Kallpressad olivolja, jungfruoljaextra virgin, är en nyttig olja som innehåller en hög andel enkelomättade fettsyror. Dessa fettsyror har en kolesterolsänkande effekt eftersom de minskar halten av det skadliga kolesterolet (LDL) i blodet. Genom att använda olivolja i stället för smör och fasta margariner kan risken för hjärt– och kärlsjukdomar minska. Olivolja innehåller vitamin E som är en viktig antioxidant.
Olja innehåller 100 % fett.
Olivolja och smaksatta balsamvinägrar finns i välsorterade livsmedelsbutiker och delikatesser. Butikerna Oil & Vinegar som nämns i artikeln, finns i Malmö, Göteborg, Stockholm och Jönköping.
Neutral olivolja
Smaken på neutral olivolja avgörs av växtplats, klimat, olivsort och tillverkningsmetod.
Smaksatta olivoljor:
Basilika - Passar utmärkt i en tomat & mozzarella sallad, pastasallad, egen pesto.
Timjan - Ringla över potatis och rotfrukter som tillagats i ugnen!
Rosmarin - Gott till Kyckling –och lammrätter eller ugnsrostade grönsaker.
Toskanska örter - Basilika, timjan, rosmarin och dragon. Gott att dippa bröd i eller ringla över sallader.
Provencalska örter - Basilika, timjan, rosmarin och anis. Ringla över en bit kyckling eller en couscoussallad med grillade grönsaker i.
Citron - Passar till det mesta! Fisk, skaldjur, kyckling, hummus, pasta eller sallader.
Chili - Utmärkt till marinader eller woka räkor i. Mycket gott att ringla över pasta/pizza rätter.
Vitlök - Gör ditt egna vitlöksbröd! Dressingar, woka skaldjur och grönsaker, hemmagjord aioli.
Karl-Johan svamp - Ringla över en god pastarätt. Utmärkt i en risotto, svamprätter & i såser!
Svart tryffel - Även denna olja är utmärkt till pasta, risotto, sparris & i potatismos. Eller ringla lite över parmaskinka.
Balsamvinäger
Balsamvinäger är gott att använda som smaksättning i såser till kött, kyckling och fisk. Ringla smaksatt balsamvinäger över en god lufttorkad skinka eller ädelostar. Balsamvinäger smaksatt med hallon eller svartvinbär är gott att ringla över frukt. Speciellt jordgubbar!
Vitbalsamvinäger - Perfekt i vinegretten. Fördelen är att salladen inte blir så mörk.
Tomat - Fantastiskt god i en pastasallad eller bara ringla över en tomat och löksallad med lite fetaost till.
Sherry - Mycket god i en kycklingmarinad eller som smaksättning i en sås. Är även mycket god att använda till inlagd sherrysill!
Hallon - Koka upp hallonvinägern med lite råsocker och häll över glassen eller pannacottan! Använd som smaksättning i en sås till kyckling eller anka. Passar även i sallader.
Svartvinbär - Gott att marinera bär i men då måste man tillsätta råsocker eller florsocker. Passar även som smaksättning i sås till viltkött. Även denna vinäger är god i sallader.
Lavendel - Passar till medelhavsmat och viltkött.
Soja - Perfekt till sushirätter, wokad mat eller som smaksättning i grytor.
Bok att läsa mer:
”Olivoljeguiden” av Johan Blanche.
Olivoljeguiden blev vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur i kategorin "bästa handbok”.
Boken beskriver olivoljans historik, produktionssätt, skördemetoder och hälsoaspekter. Här beskrivs också olivoljans ursprungsområden, skillnaden mellan olika olivsorter samt färgens betydelse. 185 olika olivoljor har provats och poängbedömts. Tillsammans med bedömningen finns också producentinformation, användningstips och anvisningar om hur du själv kan genomföra en olivoljeprovning. I OlivoljeGuiden får du ett antal enkla recept på lyckade kombinationer med mat och olivolja och du får veta vilka typer av olivolja du bör ha i ditt eget kök. Boken innehåller också resetips för den som själv vill besöka olivoljeproducenter i Sydeuropa.
Tips: Adoptera ditt egna olivträd och få olivoljan trädet producerar under året: http://www.manakigold.com/