Pumpa - Råvaran med många ansikten
av Carina Notarnicola

Pumpan har odlats sedan urminnes tider och man vet att den användes i hushållet redan 8500 år f. kr. Långt innan den vite mannen satte sin fot i Amerika använde indianerna denna både till matlagning och i medicinska sammanhang. Även kineserna har använt pumpafrön som medicin sedan flera hundra år tillbaka. Fröna är vätskedrivande, de har en antiinflammatorisk verkan och har används för att motverka prostatabesvär.
Pumpaköttet är rikt på antioxidanten karoten som kan bidra till att minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Fröna är extremt näringsrika och innehåller mängder av nyttiga vitaminer(B1, B2, B3 och folat), mineraler(fosfor, järn, kalium, magnesium, selen och zink) och fetter. Den gröna färgen tyder dessutom på ett mycket högt innehåll av antioxidanter och pumpafröet är ett av de mest proteinrika fröerna som finns.
De supernyttiga pumpafröna kan du själv rosta hemma. När du gröper ur pumpans kött följer det med massor av frön. Dra bort trådarna som omger fröna och lägg de på ett bakplåtspapper. Ringla över olja och rosta på 225 grader i ca 10 min. Fröna är goda att äta som snacks eller att använda i bröd, sallader och yoghurt.
Pumpa passar utmärkt i soppor, grytor och pajer. De är dessutom jättegoda att ugnsrosta och göra mos av.
I följande länkar får du tips på olika pumparecept:
Krämig pumpasoppa: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=11526
Ugnsrostad pumpa med vitlök och rosmarin: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=11691
Orientalisk pumpagryta: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=11705
Pumpans näringsvärde per 100 gram:
Kcal:26
Fett: 0.1 gram
Protein: 1 gram
Kolhydrater: 4.4 gram
Fibrer: 1.7 gram