Antioxidantinnehållet är också högt och denna hälsosamma grönsak har i flera studier visat sig kunna skydda mot cancer och andra sjukdomar. Senaste studien som publicerades visar att broccoli är särskilt bra mot bröstcancer.

På senare tid har broccolin ökat i popularitet tack vare lågkolhydratkostens framfart, där man ofta ersätter exempelvis pasta, ris och potatis med just broccoli.


Energifördelning per 100 gram

Kcal: 35
Fett: 0,3 gram
Protein: 3,5 gram
Kolhydrater: 3,1 gram


Vitaminer
Broccolin innehåller riktigt mycket C-vitamin. Den innehåller också rikligt med A-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin B3-vitamin, B6-vitamin,

Mineraler
Broccolins innehåller mangan, kalium, magnesium, järn, kalcium, zink. Kalciuminnehållet är ganska högt vilket gör den till en viktig kalciumkälla för veganer.

Fibrer
Broccoli innehåller en hel del fibrer som ofta är bra för mag-tarmkanalen och ökar mättnadskänslan. Innehållet av vattenlösliga fibrer bidrar också till en sänkning av kolesterolhalten i blodet.

Tillagning
Broccoli är enkel att tillaga och används ofta i sallader, i wok, stekt eller kokt. Koktiden varierar och beror på hur mycket tuggmotstånd du vill ha. Allt mellan 5-12 minuter.

Förvaring
Broccoli förvaras Kallt i kylskåpstemp och är känslig mot uttorkning och bör därför inte förvaras i rumstemperatur. Välj broccoli med klargrön färg och undvik torra, gula och utspruckna buketter som tyder på uttorkning och vissen broccoli.

Recept med Broccoli:
Blomkål- och broccolilåda: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=4298
Broccolimos: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=2270
Broccoligratäng: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=6088
Broccolisoppa: https://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=3397