Skidåkning är bra träning
När du åker skidor använder du hela kroppen. Det ger bra kondition, stor förbränning och det bygger muskler. Dessutom tränar det upp balansen och koordinationsförmågan. Men det viktigaste av allt är att det är fantastiskt roligt. Du kommer att märka att du blir i vältränad och kommer i strålande form utan att ens behöva tänka på det. Snarare är topptrimmet något du får på köpet när du har roligt. Kan det bli bättre?


Förberedelser
Vägen mot den högsta bergstoppen och brantaste backen börjar med små steg. Skidåkning är en tuff och krävande sport så gå ut långsamt. Gör ingenting som känns för svårt eller gör ont. Om du inte vet i hur bra form du är det klokt att kolla med en tränare på ett gym och göra ett styrke- och konditionstest.
Det är viktigt att värma upp ordentligt innan man sätter igång. Detta förbereder kroppen på vad som ska komma, sätter igång blodcirkulationen och minskar riskerna för att du skadar dig. Tänk på kroppen som en bil som måste värmas upp en kall vinterdag.


Så sätter du igång
Du kan sätta igång virtuellt var som helst hemma, på jobbet eller på gymmet. Börja med utgångspositionen. Ställ dig lite bredbent böj på knäna och luta dig lätt framåt. Du ska ju ha stavar i händerna när du är i backen men inomhus kan du ta en bok i varje hand. Lyft ut armarna från kroppen så känner du balans och hur dina benmuskler och armar ansträngs. Sväng fram och tillbaka på rumpan och föreställ dig hur du svischar fram i backen. Stå så länge det känns okay.

Prova nu några hopp. Det bygger upp styrka, uthållighet och balans. Föreställ dig att du åker utför och hur du åker slalom. Gör små hopp var gång du ”svänger”. Tänk dig att du står i mitten av en kvadrat och med hoppar med skidorna från en hörna till den andra, diagonalt.

Det bästa med dessa övningar är att de är förhållandevis krävande redan efter en liten stund och att du inte behöver någon utrustning. Du kan också göra dem där du befinner dig.


En stark rygg
Skidåkning kräver en stark rygg. Du måste vara stabil när du hoppar i fart och för att kunna landa kontrollerat. Ta hjärna hjälp av en tränare på ett gym som kan ge dig förslag på lämpliga övningar för att stärka ländryggen och baksidan av låren.


Höft och ben
Du behöver så klart starka ben i skidåkning. Har du inte tränat benmusklerna innan du står i backen kommer du definitivt att få träningsvärk. Det kan bli så illa att du inte kan åka nästa dag. Därför är det viktigt att du tränar benmusklerna och höftpartiet i god tid innan vinterlovet eller skidsemestern. Gör olika benböjarövningar, step-up i trappor och helst även benpress på gymmet.


Armar och axlar
Armarna och axlarna är viktiga för att du ska hålla balansen i backen. Träna med sidlyft, hantlar eller bänkpress. Triceps, baksidan av överarmen, är aktiv i moment som där du trycker ifrån med staven.


Magen
Magmusklerna hjälper tillsammans med nedre ryggmusklerna till att hålla hela kroppen i en stabil, stark position, ungefär som en muskelkorsett. Olika typer av sit-ups, både för de nedre och de övre magmusklerna. Glöm inte sneda sit-ups. Vet du inte exakt hur du ska göra är ett besök hos Friskis & Svettis eller på ett styrke-gym en bra grundlektion i olika sit-ups.


Eget träningsprogram
Sätt ihop ett eget träningsprogram, gärna med hjälp av en tränare på ett gym så att du utför övningarna på rätt sätt och inte sned- eller överbelastar kroppen. Träna minst ett par gånger i veckan några månader före vintersemestern. Du bör också komplettera med konditionsträning ett par gånger i veckan. Vill du vara riktigt på säkra sidan är en balansplatta också att rekommendera.

Att åka skidor är fantastiskt roligt om du är i god form. Tänk dig bara den strålande solen och den gnistrande snön. Där står du mitt i en storslagen natur och har många härliga backar att glida ner för. Kan det vara härligare att bli vältränad?