Från tanke till målgång
av Johan Tenfalk

Det allra första du behöver göra är att sätta ett realistiskt mål. Fundera ut vad du egentligen vill. Vill du t.ex. gå ner i vikt är det din målvikt du ska fokusera på. Hur mycket vill du väga? Var realistisk och var snäll mot dig själv. Du kan alltid sätta nya mål så det är bättre du sätter det första lite lägre. Ha gärna ett huvudmål och flera mindre delmål. När du nått ett delmål, ge dig själv beröm och fira! Är du klar över vad du har för mål?
Motivation
Hur motiverad är du för att uppnå ditt mål egentligen? Det kommer krävas en del av dig för att uppnå mål, vilka de än är här i livet.
Skillnaden mellan vilja och villighet: Låt säga att du har viljan till att nå exempelvis din målvikt, bra! Frågan är om du har villigheten. Hur villig är du egentligen? Att visa villighet är exempelvis att inte försöka ta någon genväg till ditt mål, att göra det som har fungerat för andra, att inte hitta på egna lösningar för att ta en genväg, att tänka igenom vad du gör och innan du gör det fundera på om det för dig till ditt långsiktiga mål, att lyssna på råd, att våga be om hjälp och slutligen att ta emot den hjälp du får och använda de verktyg som finns.
En förändring i taget
Att göra en liten förändring i taget är en mycket bra metod som till slut kommer föra dig till ditt långsiktiga mål. Äter du t.ex. inte frukost börjar vi med den eftersom det är det viktigaste målet på hela dagen. Under första veckan koncentrerar vi på att förändra dina frukostvanor. När vi är klara med det börjar vi med nästa förändring, som ex. kan vara att du ska få i dig mer protein. Under en tid ser vi till att du får i dig tillräckligt av de olika näringsämnena för att sedan gå vidare. Alla har vi olika förutsättningar och vanor, vad vill du förändra först?
Som jag skrev tidigare är ett bra sätt att börja med att registrera allt du äter och dricker i matdagboken, tidpunkter, platser, mättnad m.m. Ju noggrannare du är desto bättre arbetsunderlag har vi. Här kan du också fylla i dina känslor som är kopplade till ditt ätande, vilket kan få dig att förstå vilka känslor som är kopplade direkt till ditt ätande, varför du äter när du känner något speciellt. Hur du mår du efter en måltid m.m. När du blir medveten om dina känslor, som är kopplade till maten kan, du göra förändringar därefter.
Ärlighet
Ärlighet mot dig själv och den som ev. hjälper dig är det viktigaste. Gör du förändringen för din egen skull? Är du inte ärlig mot dig själv kommer du få problem att uppnå dina mål. Du lurar ingen annan än dig själv om du t.ex. hoppar över att skriva in något i matdagboken som du ätit eller druckit eller skriver in en felaktig aktivitetsgrad. Det är kanske ingen som ser att du äter, ingen kommer att få reda på det – eller? Jo, du själv! Du kommer inte må bra och det kommer bli problem om du ljuger för dig själv. Visst är det ok att misslyckas någon gång ibland, det en möjlighet att backa bandet och fortsätta med nya tag. Har du t.ex. ätit 5 hg smågodis, skriv upp det! Skriver du inte upp det och låtsas som inget hänt är du oärlig mot dig själv och det kommer leda dig längre bort från målet.
Motgångar
Det kommer komma svårigheter och frestelser på vägen och det kan t.o.m. bli så att du felar några gånger. Det är helt ok att fela, det göra de flesta. Faktum är att det är nyttigt att göra fel någon gång, man lär sig av det. Nästa gång du kommer i samma situation kan du tänka efter och handla annorlunda. Kom ihåg att du inte misslyckas förrän du ger upp helt och struntar i ditt långsiktiga mål.
Lycka till och använd de verktyg som finns!