Nykomling
4 inlägg
Hej! Jag följer matschemat för LCHF och ska mäta upp 1 dl vitkål. Har en hushållsvåg hemma som jag kan väga på. Hur många gram räknar man att 1 dl vitkål är? Känns konstigt att mäta med ett decilitermått eller är det smidigare? Tack på förhand! :)
Enligt slv listan så motsvarar 1 dl 35g finriven vitkål, eller 40g grovriven. Alltid bäst att väga. Vet inte varför dom envisas med att använda rymdmått på livsmedel som normalt sett är betydligt enklare och mer exakt att väga.
Visst är det besynnerligt? Om man bakar och lagar mat är viktmått alltid mer exakt än volymmått. Dess värre är nästan alla kokböcker fortfarande fast i att man ska ha deciliter och teskedar, när gram vore bättre.
Hej... om man t.ex skall ha 100g räkor...... som är ca 110kcal i. skall man då väga dom frusna,det gäller ex frusna grönsaker,bär m.m
Det är alltid ätbar vikt som anges dvs. tinade och avrunna räkor (utan skal, så klart). Frusna räkor väger mer än tinade eftersom det är is på.
ok.....tänkte nästan så men då kan man ju lägga till lite extra....kanske ca 50g extra
Nja, att lägga till 50g extra för att en vara är fryst blir fel och betydligt mer kalorier än tänkt. Bättre då att du tar rätt mängd och ser det som en bonus om det blir lite mindre än tänkt. Grönsaker och frukt tycker jag inte det skiljer så mycket på i vikt om den är fryst eller tinat. Varor som är isglaserade minskar något, men det är snarare ca15g än 50g. Jag hade inte brytt mig om det när det så att säga går åt rätt håll. Annars är ju alternativet att du väger maten efter att du tinat den, då blir det rätt.
man lär så länge man lever ;.) TACK
Ja ska göra en test på t.ex räkor o se...... känns bra så kan man se,om de kan va att man kan äta lite mera nån gång utan att de "ränner" iväg. Man måste testa..... Lycka till alla !!!!!
Hej igen..... tyckte de va kul o kolla. Fryst kycklingfile på 200g minskade till 160g tinad. Bra med lite bonus :))