Hej! Som rubriken låter så har jag 5kg kvar till mitt viktmål 60kg. Jag har levt enligt GI metoden de senaste 3 åren men avvek allt mer i somras. Iaf så har jag sedan april 2008 (då 16 år) gått ner från ca 90kg till nu 65kg. Jag är nu tillbaka på GI som förespråkar att endast äta mat med lågt GI för maximal fettförbränning och viktminskning. Nu är det så att jag faktiskt tränar ca 13h i veckan, 6pass á drygt 2h. 3 konditionspass på 13-15km löpning och 3pass styrka i gymmet. För att orka detta måste jag få i mig kolhydrater och den mat mad lågt GI har tyvärr oftast ett begränsat innehåll kolhydrater vilket för mig resulterar i sötsug eller absolut ingen ork att träna... Min fråga är nu hur jag skall kombinera min viktminskning med GI men samtidigt ORKA träna så mycket som jag nu gör? Jag har uteslutit pasta, ris osv från min kost helt och är inte sugen på att ta in det igen så äter ist bönor och eget, nyttigt hembakat bröd har jag börjat tillåta igen... Jag är sjukt förvirrad för jag vill gå ner mina sista 5kg samtidigt som jag bygger lite muskler men då behöver jag äta kolhydrater med mellanhögt gi..hur påverkar det min viktnedgång? Tacksam för svar!
På gång
21 inlägg
När jag började träna fick jag ett kostprogram av min PT där bröd uteslöts just för att minska ner sötsug och hunger inledningsvis. Eftersom bröd är/var min passion tog det hårt, men njuter nu istället av det 1-2 gånger i veckan (men äter knäckebröd med 100% råg ibland eftersom det mättar bättre). Vad jag såg när jag la in maten från mitt inledande kostschema här var att E%-cirkeln blev rätt så jämnt fördelat mellan fett, proteiner och kolhydrater, och har förstått att det kallas ISO-diet (lika delar). Jag sökte mer på isodieten och började läsa, köpte inledningsvis en föreläsning på CD som gav mer intresse. Mitt tips är att du kollar isodieten, bl.a. www.isodieten.se. Den har mycket av GI-tänket och f.a. ett helhetstänk så att man ska orka träna (vilket t.ex. LCHF inte har) och få med alla näringsvärden. De har t.o.m. gjort den glutenfri för att de sett att många mår bättre av det, trots att man inte har glutenintolerans. Sen kan jag rekommendera Fredrik Pauluns bok om fettförbränning. Där står massor av bra tips som gör stor nytta! Låna på bibblan om du inte vill köpa den.
Tack Mait för svar! Ska kika in både iso-dieten och boken, har flera andra bocker från Paulun men inte den här, ska kika på bibblan om de har den inne! Jag har uteslutit bröd innan, men jag ÄLSKAR det verkligen och vi gör eget hembakat med stora mängder vattenlösliga fibrer som kruskakli, linfrön och psylliumfrön samt dinkel, råg och fullkornsmjöl så tänkte tillåta mig själv en brödskiva någon gång i veckan, alltså en begränsad mängd precis som du. Men ska läsa på mer om iso så får vi se efter det Tack för tipsen!
Om du nu inte orkar träna pga kolhydraterna så får du väl allt se till dig att få i dig mer. Du behöver ju inte ligga och köra på någon diet hela tiden - det har jag aldrig gjort (förutom vid experiment). Om du nu känner att du klarar av att styra kaloriintaget med en blandad kost så ser jag absolut ingen anledning till varför du ska gå på någon diet, då kan du äta både bröd och andra kolhydratsrika källor när du känner att kroppen behöver det. På så sätt lider inte träningen av det och det är ju minst lika viktigt som viktnedgången.
Saken med mig är att jag har provat kcal beräkning och det funkar inte för mig, blir som besatt och det slutar med att jag inte äter något...och efter att ha läst flera olika böcker så har jag insett att det till viss del inte endast handlar om kcal..Självklart ska man inte äta mer än vad man förbrukar med det handlar om en hel del processer i kroppen som påverkas av exakt VAD man stoppar i sig, så därför har jag valt GI som LIVSSTIL och inte diet. Jag har ju levt efter det i 3 år snart... Saken är att jag i början inte tränade en bråkdel av det jag tränar idag så då var inte kolhydrater någon stor sak.... Men jag undrade mer om jag ska äta mat med mellanhögt GI då nu när jag tränar mer, och om det i sådana fall kommer påverka min viktnedgång negativt... Men nu har jag inhandlat en bok (Allt om GI) som tydligen förklarar allt, och hur man ska anpassa GI livsstilen efter en själv så vi får se efter jag har läst den hur det går...