Hej!
Jag har äntligen kommit igång med träningen i kombination med vad jag stoppar i munnen. Jag försöker komma iväg på vattengympa 1-2 ggr /vecka samt ett gympass så det är ganska lugnt även om jag givetvis utmanar mig lite.
Jag känner det som att jag nästan blir svagare istället där musklerna känns helt slut och aldrig återhämtar sig.
Jag är nyfiken på om det finns något man bör tänka på eller kan göra för att hjälpa musklerna och kroppen t ex kosten,vitaminer, mineraler, motion osv.
Tacksam för alla tips.
Jag skulle börja med att se till så att jag får tillräckligt med sömn, det är viktigare än många tror. Sen är det säkert så att din kropp håller på att ställa om till den ökade mängden träning och att det känns som att musklerna är svaga.
Bariatri, vilken lycka att ha tillgång till vattenträningen. Här har man inte öppnat för det än.
Protein är musklers byggstenar, om du tränar så helst 2 g per kilo du väger per dag. När jag tränade som hårdast låg jag på 3 g per kilo, men mer än det ska nog inte ge någon större skillnad. Kunde tycka att det var jobbigt att få i mig allt protein i matväg så jag är överlycklig över att det finns proteinpulver.
R'äknar man proteinet rakt av?
Nu vet jag inte hur du menar, men t.ex. tonfisk 100 gram innehåller 29 g protein, keso 2% (den innehåller 1 gram mer än orginalet) innehåller 12 g per 100 g.
så 200 g tonfisk med 200g keso ger 82 g protein
och det är ca 380 kcal, så det är ganska bra med protein på mängden kcal
vill man minska på kcal så ta bort av keson, för den ligger på ca 70-100 kcal per 100 gram (beroende på vilken keso man använder, jag räknade med den med 2%)
Låter som tråkig mat, och det är det, jag kallar det för vit mat, nästan ingen mat har färg. Men man kan variera sig med kyckling, rostbiff (helst lite blodig så att det blir undantaget från att tillhöra den vita maten, men det är mest en smaksak). Men sen kan man ju alltid slänga på lite grönsaker som sallad, gurka och lite tomater så ser det trevligare ut. Jag har turen att jag gillar keso (muminfärs), så den biten ser jag inte som någon plåga. Jag gillar att äta inlagd sill med keso, eftersom jag inte tycker om potatis.
men med sill så är det inte så mycket protein i relation till kcal, så det är inget som jag äter ofta när jag försöker gå ner i vikt. Men 100 g avrunnen fisk och 200 g keso är ungefär 430 kcal men ger bara 33-34 g protein.
ett ägg innehåller 6-7 g protein och ger ca 70 kcal, brukar göra det enkelt för mig och räkna med 7 och 70. Så skulle jag leva på ägg endast så behöver jag ca 19 ägg för att ha 2 gånger min kroppsvikt och det skulle vara ca 1330 kcal. Då är det bra att kunna ta proteinpulver som ger mellan 25-30 gram protein på mellan 110-140 kcal, beroende på vilket märke man väljer. Så behöver man inte äta så enorma mängder med ägg
, jag gillar ägg men inte så ofantligt mycket av det på samma gång
.
Proteinpulvret ger utrymme för att äta utan att hela tiden jaga proteiner i den övriga maten.
Oj blev långt på en liten fråga, sorry.
Tack klaraelv, det var just detta jag funderade på hur man räknade proteinet vilket du svarade på.
Jag är dock ingen fantast av keso men älskar kvarg, proteinpulver är ingen jag testat men funderat över, fisk har min mage problem med så det blir nog mest kött, kyckling som proteinkälla.
Jag äter ju även kolhydrater i dieten.
Inser dock att t om jag lär att få i mig 2g protein / kg kroppsv vikt för det innebär ju runt 275g protein för min del.
Finns det någon lägsta gräns för att musklerna och kroppen ska må bra.
Om man inte är så aktiv så kan det räcka med 1 g per kilo kroppsvikt.
Kvarg fungerar också att äta, men den godare varianten har socker i sig, den nyttigare tycker jag kan vara lite trist att äta. Men jag gillar muminfärsen, så det fungerar för mig.
Förstår om det känns jobbigt att äta de mängderna med protein, men håll dig till den nedre gränsen. Jag tyckte en av fördelarna med att tappa vikt var att jag hela tiden kunde minska på proteinet i takt med att vikten föll.
hittade en bild som man kan använda som lathund, även om jag har andra siffror i bakhuvudet på de olika produkterna, men det är ändå en bra vägledning.
Tack klaraelv