icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

ännu mer mathjälp

Mycket engagerad
165 inlägg
19 augusti 2012 21:25

Ni får gärna tycka att jag är jobbig med alla mina trådar men här är en till som är smått dum.. jag bara undrar om det är fett och protein man ska få i sig och inte kolhydrater..fast jag äter det..potatis,pasta,ris,bröd,gröt.. men för ett tag sen slutade jag ha smör på mina bröd och körde på direkt med skinka eller gurka/tomat.. detta ledde (vad jag tror) till att jag blev helt seg för har fått råd att jag inte skulle skippat de för alla dessa omega-3, men det är väl fetter? Så därför undrar jag bara om det är fett och protein man ska ha mer av.. jag kommer inte gå upp av att ha smör på mackan fast så lite ger så många kalorier tacksam för flera svar och tips/hjälp!

  • Veteran
    3541 inlägg
    19 augusti 2012 22:09

    Det finns inget "ska". Det enda du bör tänka på är att äta så pass allsidigt att du får i dig alla livsnödvändiga vitaminer och mineraler. Om du fyller i allt du äter så ser du din energifördelning i ett cirkeldiagram och utifån det kan du dra dina egna slutsatser om hur du bör äta. Prova dig fram. Kolhydrater, speciellt snabba kolhydrater med söt smak, ökar aptiten och bör balanseras med proteiner och fetter som mättar bättre. Är man mätt är det lättare att inte överäta. Det finns rekommendationer om hur mycket man bör få i sig av de olika näringsämnena. En tumregel är att få i sig 1 g fett per kg kroppsvikt (väger du 43 kg bör du alltså äta 43 g fett per dag), 1-2 g protein per kg kroppsvikt, gärna den högre siffran (2 gram) om man tränar mycket och/eller vill gå ner i vikt, och sen kolhydrater upp till, eller ett par hundra kcal under, sitt energibehov. Protein mättar lika bra som fett men till mindre än hälfen av energin (kcal) så byt gärna ut en del av de kolhydratrika livsmedeln mot protein, t.ex. keso/kvarg istället för brödet eller riset.

  • Mycket engagerad
    165 inlägg
    19 augusti 2012 22:45

    tack så mycket, det hjälpte mycket! brukar ta väldigt mycket sallad på min tallrik och har kollat runt lite nu här efter flingor (osötade) då pauluns verkar vara ett bra val, havrefras med och jag kan knappt äta kvarg eller keso, vet inte riktigt varför men det blir inte min grej..inte ens med lite bär i så kör fortfarande på yoghurt till frukost tillsammans med flingor/müsli och en macka på det

  • Veteran
    3541 inlägg
    20 augusti 2012 22:22

    Kan du äta yoghurt så kan du vänja dig ("lära dig") äta kvarg (kesella) också. Keso kan vara svårare eftersom det är en annorlunda konsistens också med de små klumparna. Tips är att succesivt blanda i mer och mer kvarg i yoghurten. Börja med en sked som du vispar ut med yoghurten med en liten visp så det blir slätt och inte klumpigt. Det blir tjockare och krämigare. Ersätt mackan med knäckebröd, så får du ner både andel kcal och kolhydrater. Försök att introducera ett ägg till frukost.

  • Mycket engagerad
    165 inlägg
    20 augusti 2012 22:27

    Ja det är värt ett försök..tack för tipset!

  • Mycket engagerad
    165 inlägg
    21 augusti 2012 20:02

    Gjorde potatishalver i ugnen med bara flingsalt o svartpeppar i aluminiumfolie och det är vanliga potatis från vårt land, innan jag satt in dem vägde de 228g men hur många kcal blir det för fick ta de som bakadpotatis.. är det rätt då? Kyckling finns inte heller som ugnsbakad så hur gör jag ?! Då tacksam för hjälp

  • Veteran
    3541 inlägg
    21 augusti 2012 21:44

    Om du bakat potatisen som bakpotatis i ugn så ska du lägga in den vikten som färdig, alltså inte som rå potatis. Kyckling finns som ugnsbakad. Leta i livsmedelslistan.

  • Mycket engagerad
    165 inlägg
    21 augusti 2012 21:48

    Jaha tack! Blev lite förvånad över hur mycket mer kcal det var i ugnsbakad potatis till skillnad från kokta.. Har det varit inne på min andra tråd `bröd` behöver hjälp med maten där med..du är så kunnig :)

  • Veteran
    3541 inlägg
    21 augusti 2012 21:55

    Det är för att det försvunnit mer vätska samt att en del kolhydrater förändrats (det ändrar väl i.o.f.s. inte kcal-värdet, men: ). Bakad potatis har högre GI än kokt.

  • Mycket engagerad
    165 inlägg
    21 augusti 2012 21:59

    Ja men dåsåå :) kan man säga att potatis i ugn (utan matfett) är nyttigare o kalorisnålare än kokt?

  • Mycket engagerad
    165 inlägg
    21 augusti 2012 21:59

    Ja men dåsåå :) kan man säga att potatis i ugn (utan matfett) är nyttigare o kalorisnålare än kokt?