Nykomling
7 inlägg
Tycker nästan att alla skriker GI eller LCHF nu för tiden. Är det någon som minns tallriksmodellen..
Jodå, den hänger allt med. I senaste allt om mat tipsade dom om en tallrik, delad på tre, just för de som ville äta enligt tallriksmodellen. :)
Jag körde tallriksmodellsvariant när jag bantade. något annat var aldrig aktuellt för mej.
jo men tallriksmodellen från förr var ju en tredjedel av varje; grönsaker/kött,fisk/spannmål, Jag tycker nog att dagens tallriksmodell med hälften grönsaker är bättre
Mysak... den modellen (den gamla) har jag aldrig hört talas om faktiskt.. när jag gick i skolan på 80-talet var det hälften grönt och sen en fjärdedel av vart.... men det kanske är lite olika hur gamla ens lärare var och var de hade sin utbildning... Men tallriksmodellen är det enda som funkar för mig i längden, jag tror inte på att gå på några särskilda "dieter" eller "Koster" utan jag vill fortsätta att kunna äta allt men i rätt mängd
"Tallriksmodellen har tre delar: •Den första är potatis, ris eller pasta samt bröd. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd. •Den andra delen består av grönsaker, rotfrukter och frukt. Denna del är lika stor som den förra. Den som är överviktig kan låta denna del bli upp till hälften av tallriken. •Den minsta delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, exempelvis bönor." http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/Tallriksmodellen/ Sådan är den enligt SLV, men jag föredrar att lägga upp grönsakerna först och låta dem ta upp halva tallriken. Därefter lägger jag på kött/fisk/kyckling och sist ris eller potatis, vilket av naturliga skäl blir väldigt lite eftersom det vid det laget inte finns så mycket plats kvar. Jag använder numera små tallrikar, inte de där moderna jättetallrikarna (stora som uppläggningsfat!) eftersom jag äter för mycket om jag har stor tallrik.
vi använder också lite mindre tallrikar, fina mönster på som man inte vill dränka i mat utan njuta av det vackra porslinet också *S*
De kan variera beroende på vilket syfte de har så som sassy skrev är jag van med hälften grönt och 1/4 av övrigt. När jag vägde mer så körde jag principen frukost 350 kcal mellanmål 70 kcal lunch 455 kcal mellanmål 70 kcal Middag 385 kcal mellanmål 70 kcal = 1400 kcal Räknade dock inte grönsaker och frukt förrutom avocado, bönor linser, potatis, annanas, banan, bär torkad frukt o vindruvor. och självklart inget godis eller alkohol. (ok kanske partade nån gång men tränade mer för att balancera lite) Man blev aldrig hungrig var nästan jobbigt att äta hela tiden. Var från en bok kan jag tillägga. Funkade bra för mig + en massa träning