Engagerad
87 inlägg
Jag har beställt en Sous Vide/Slow Cooker maskin för att börja att laga mat på ett hälsosamare sätt. Är de någon som redan använder metoden som vill gärna dela med sig av erfarenheten?
Det kan vara kul att byta recept och tips
Efter lite eftertanke, ändrade jag mig och bestämde mig för att köpa 2 separata maskiner av bättre kvalitet.
Sousvide kokare har jag ingen men slökokare har jag använt i flera år, tycker den är superbra.
Jag hade varken den ena eller den andra men igår beställde jag en Sous vide Cirkulator på eBay.
Det jag har läst om Sous vide är bara positivt. Mycket hälsosammare än konventionell matlagning.
Idag tänkte jag köpa en slökokare, jag står mellan nya Elektrolux 6,8 L eller Crock Pots nya med display 5,7 L, båda finns på Media Markt så jag tänkte ta en titt där först.
Mest ska jag laga benbuljong som tar 48 timmar at laga. vilken maskin har du?
Vad brukar du göra i den?
Min slökokare är köpt från England, var inte så vanlig här då. En enkel basvariant utan elektronisk display. Mest gör jag olika grytor med kött eller kyckling samt div grönsaker, men även klassiska julrätter som bruna bönor och risgrynsgröt blev perfekta och skötte sig helt själva när jag gjorde annat. Även pulled pork, chicken och beef, blir super bra.
En stor fördel är att den kan stå på hela dagen.
Sousvide har jag kikat på men tyckte det blev för dyrt i förhållande till vad den kunde användas till. Var dessutom lite skeptisk till att laga mat i plast. Men har oxå hört att resultatet ska bli bra.
Slut valet blev Elektrolux slow cookern. Den är större och har lite mer variation i temperatur.
Utöver buljongen ska jag testa piller pork som jag läste blir mycket bättre än i vanlig gryta.
Sous vide kan man använda till en mängd maträtter. Grönsaker blir bättre och krispigare, dessutom behåller vitaminerna bättre har jag läst. Google är min bästa kokbok idag. Även om jag har samlat kokböcker sedan jag var 12 år.
Idag kan man köpa en Sous vide på Netonnet för 699kr om man inte vill lägga pengar på dyrare maskiner.
Hur man gör den perfekta biffen utan Sous vide lärde jag mig här:
http://youtu.be/nhOV89EQtJs
Kocken är Heston Blumenthal, som äger The Fat Duck i London, tre stjärnig restaurang, som blev nominerad till bästa restaurang i världen 2005.
Jag har lagat kött på detta sett sedan jag lärde mig metoden, och lyckas varje gång.
Jag ska testa min långkokare i veckan, det blir spännande.