Nykomling
3 inlägg
Hej, Om man är diabetiker spelar alkoholen någon roll som kan påverka sockervärdet onormalt ner? Uffe
Ja, det gör det. Alkohol blockerar leverns sockerproduktion och som ett resultat av detta sjunker blodsockerhalten i blodet. Blodsockerhalten sjunker samtidigt som alkoholhalten i blodet ökar. Skulle du få en känning när du druckit alkohol finns det inga sockerreserver som kan återställa blodsockerhalten till normal nivå och kan därför fortsätta sjunka. Detta eftersom alkoholen har blockerat leverns sockerproduktion. Pga av detta är det viktigt att äta ordentligt i samband med intag av alkohol. Det finns mycket mer att säga om just detta ämnet och det är väldigt intressant! Bifogar några länkar till bra artiklar: Tidningen Diabetes från Diabetsesförbundet: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:VSyA1MwzvbcJ:www.diabetes.se/Templates/Extension____3241.aspx+diabetes+typ+2+alkohol&cd=3&hl=sv&ct=clnk&gl=se&client=firefox-a Stockholms Diabetesförenings medlemstidning: http://www.ssdf.nu/tidningen/artikel.php?id=331 Allt om diabetses.se: http://www.alltomdiabetes.se/website/content/living-with-diabetes/mest-for-ungdomar/kompisar_och_fest/diabetes-och-alkohol.aspx Här finns det också en del konkreta tips. Mvh Johan
Hej Johan Tack för ditt svar. Märkligt att inte diabetessjuksköterskorna har nämt det. Dom frågar ju om alkoholkonsumtionen. Speciellt när man har nyligen fått diabetes och ska mäta värdena för att se ett mönster som då kan ses lite konstiga ut tack vare alkoholen. En fråga är kan morronvärdena påverkas när man tog sista vinglaset 22.00? Vi pratar då om max en flaska vin som mest under kvällens lopp. Mvh Uffe Z
Jag vill inte ge mig djupare in i denna fråga. Fråga din diabetesläkare vad som gäller för just dig, det finns mycket man kan säga om detta och det är bra om det kommer från rätt håll om du förstår vad jag menar. Mvh Johan
Hej! Som mamma till många barn, varav två drabbats av diabetes typ 1, kan jag tillägga att det är ganska viktigt att du äter innan du går och lägger dig efter alkoholintag i större mängd. Gärna något som ger en långsam skjuts, t ex digestive med smör och ost. Blodsockret sjunker då kroppen arbetar hårt för att bryta ner alkoholen. Många har gjort misstaget att kolla sitt blodsocker under tiden man konsumerar alkoholen, och då trott att de måste ta extrainsulin. Detta för att blodsockret först reagerar med att stiga på grund av sockret i alkoholen. Nu vet jag inte om du står under insulinbehandling, men det kanske kan vara bra att veta ändå. Må gott!/Annacarin
Tack för de bra tipsen Annacarin! Och tack till Johan också, och jag tar inte ditt svar som om du vore en läkare - utan som ett erfarenhetsutbyte utan krav på vetenskapligt "bevis". Det är viktigt att man kan diskutera dessa frågor utan just de krav sjukvården har över sig när det gäller evidens. Utan en sådan här diskurs skulle vi "vanliga! människor bli ännu mer utestängda från vår egen situation. För mig känns det väldigt bra att matdagboken finns. / God Jul/ Uffe med familj