Mycket engagerad
141 inlägg
Ja jag hade tänkt att börja förbereda mig mentalt redan nu för att kunna motstå alla frestelser i höst och framför allt i vinter runt jul. Hur många av oss går inte upp under denna tid...jag har satt ner foten för jag har ett måldatum i februari nästa år och det vill jag inte försena ännu en gång. *ser mycket bestämd ut* Så jag tänkte att de som vill kan dela med sig av lärdommar, tipps och råd...
Jag står still eller går ner under helger & semestrar, jag :-). Och då faller jag för aaaalla mina frestelser :-). (LCHF)
Jag har vågen i köket. Den avskräcker mig från allt småätande när jag är hemma. :)
Här kommer svaret du inte ville ha: Jag håller inte tassarna borta, men jag BEGRÄNSAR mig. Både i antalet tillfällen den där frestelsen slinker över mina läppar och i hur stor mängd. Alltså: jag tillämpar principen "sällan och lite". Rent praktiskt, då: Egna mellisar har jag med mig då jag åker på konferenser och möten. Om jag är på kalas (födelsedag m.m.) och det är tårta på gång, så tar jag världens minsta bit och ser till att njuuuuuta av smakerna. Om tårtan inte är god så smetar jag runt den på fatet. Jag har ju tagit så lite att det ser lika dant ut som på de andras fat när de ätit sin betydligt större bit. Om jag äter mat som jag (eller maken) inte lagat (=har ingen aning om ifall såsen är gjord på mjölk eller grädde o.s.v.) så fokuserar jag på grönsaker och kött/fisk/fågel och skrapar undan sås och hälften av potatisen (ibland hälften av köttiga maten också, för det kan vara väldigt stora portioner). Av eventuellt bröd tar jag inget. Jag är ingen partypingla, men skulle det bli tillfälle till nattklubbsbesök skulle jag dricka bubbelvatten med citronskiva och dansa så mycket jag orkade. OM jag skulle dricka något alkoholhaltigt skulle det bli vitt vin med fruktsoda/pysvatten, men det är ju jag det ;-) Hemma har jag inga "frestelser" som är mina. Maken har lite glass m.m. i frysen, men det är ju "hans" så den rör jag inte. Jag har en liten låda med små chokladbitar, men det är för den dagen jag är sjuk eller ynklig (eller monstersugen vid mens), så den rör jag inte heller. Men jag FÅR ta av den om jag skulle vilja! Jag tränar regelbundet, och eftersom jag kliver upp 04.15 tre vardagsmorgnar i veckan (ja, det är heltokigt, jag vet) och springer så vill jag ju inte sabba det genom att smaska en massa som motverkar de resultat jag vill uppnå. Jag har tydliga, tidssatta och mätbara målbilder och påminner mig själv om vad jag vill uppnå. (Exempel på mina mål: Att sommaren 2012 kunna springa fem kilometer i ett sträck utan att behöva stanna. Att vintern 2011/12 kunna handla kläder på "inte-tjockis-avdelningen" på KappAhl.) Och jag har gjort klart för mig själv VARFÖR jag vill uppnå mina mål! Och vilka FÖRDELAR jag uppnår! Allt detta antecknar jag i en skrivbok (min pappersblogg) som jag regelbundet bläddrar tillbaka i. Däri skriver jag också in bra och tänkvärda ord och citat. Bra visuella bilder hamnar också där (dra ut och klipp i rätt storlek och tejpa in). T.ex. mina egna före-bilder och även mina förebilder, d.v.s. bilder på personer som har gjort min resa. Man hittar mycket bra på olika bloggar. Hoppas något av detta hjälper dig! Lycka till!
Jag gör som Xara, äter enligt LCHF. Dessutom väger jag mig varje dag. Ja, jag vet att jag tidigare avrått många från att göra just det pga att det ofta kan orska stress och uppgivenhet. Men för mig har det blivit något jag ser fram emot. Jag noterar i Viktpuls.se, också en "kul grej" I excelfilen jag gör skriver jag in viktförändringarna per dag samt kalori-intak fett/protein/kolhydrater samt motionskalorier. Under september lägger jag ut den bilden varje dag i min blogg. Tanken är att jag med detta ska ha lite mer fokus på vad jag äter och varför, att motionen påverkar viktnedgång och välmående positivt samt att ni också har lite koll på mig :) Rådet från Mill72 är alldeles ypperligt om man fixar det. Men för mig blir det nästa steg, först ska jag ner till min första målvikt, därefter testa mig fram lite under någon månad eller så innan jag sätter fart med att tappa fler kilon. Lycka till!
Jo jag gör mycket så som du Mill72 med att inte totalförbjuda...eftersom det inte skulle fungera för mig. Jag för även jag en liten skrivbok, i den hamnar visserligen alla mål jag har i livet, hur det går och vad som är nästa steg...allt från möblering i hemmet, jobbsökande och vikt. (Jag behöver strukturerar upp mina mål väldigt noga ^^ ) Dricker gör jag ytterst sällan, och ingen större mängd när jag gör det heller. För mig är det mer som att jag inte dricker alls...så det slutar väl med att jag tonar ut till nykterist till slut. Däremot är jag medveten om att jag borde sluta äta bröd...varför äta bröd när jag inte ens tycker om bröd? Jag funderar på att byta ut frukost och mellanmål och kvällsmål till måltidsersättningar igen. Sammanlagt har jag minskat 35 kg på två år. lite mer än 20 kg kvar. Mitt slutmål är satt i slutet av februari. :)
Det är mycket att ha minskat 35 kilo på två år. Fantastiskt jobbat! Jag har tappat 9 kilo på sju veckor (det går ju fort i början) och har ungefär 25 kilo kvar till målvikt, och även jag kommer ta lång tid på mig. Jag kör "fake it til you make it". Jag härmar min smala systers liv. :-) Och jobbar med huvudet samtidigt, annars kommer detta inte hålla i sig särskilt länge. Bröd är ju ett kapitel för sig. Många har starka åsikter kring bröd. Det har ju varit stapelföda under många tusen år och förknippat med många traditioner (religiösa och sociala, tänk på den symbolladdade handlingen att dela sitt bröd med någon). Jag är brödälskare. Så att avstå helt från bröd vill jag inte, även om jag inte äter det tillsammans med annan mat. Numera får brödet i så fall vara kolhydratsdelen av en hel måltid. Själv resonerar jag såhär: Jag väljer bort sådant bröd som mättar dåligt och som ger många "tomma" kalorier. (Vitt bröd, bullar m.m.) Istället väljer jag grovt rågbröd, hårt bröd och emellanåt någon surdegslimpskiva. Kostfiberinnehållet vill jag ska överstiga 5 gram per hekto och sockerandelen (av kolhydraterna) understiga samma siffra. Jag har märkt att om jag väljer att äta sådant bröd, och begränsar mängden vid varje tillfälle till en eller två skivor, så triggas inte "brödmonstret". Grov rallarhalva med inlagd sill och kokt ägg är smaskens! Eller med kvarg (som "smör") och en skiva leverpastej. Mmmm! Men som sagt! Var och en måste hitta sitt sätt. Det som passar för mig passar kanske inte för alla andra. :-) Frukostalternativet för mig är fiberhavregrynsgröt med hackade mandlar, hackade torkade aprikoser och hackade katrinplommon. Mjölk på det. Gillar man inte gröt kan man ju äta ägg+yogurt (inte blandat, urk!), eller satsa på en pannbiff (om det passar bättre). Kycklingfilé eller en sillabit eller två och en kall kokt potatis kan ju också funka om man tycker det är gott. Pannkaka med extra ägg? Finns ju massor av bra mat att äta på morgonen om man vill avstå mackor. Tänk "liten förrätt" eller "kvarts middag" och ät det som passar dig och din kosthållning. Det blev mycket info och ganska långt, sorry! Och återigen: Jag är grymt imponerad och full av vördnad och beundran för din viktnedgång! Kul att veta att vi är fler som jobbar på och lyckas!
JA jag är rätt nöjd över min viktnedgång...även om sambon tycker det går försakta ibland och att vänner som rasat lika mycket på ett halvår tycker jag inte kommer någon vart. Å andra sidan vill jag inte jäkta och hamna i någon slags hetts. Jag gör det jag kan och orkar för stunden.