Mycket engagerad
251 inlägg
Jag brukar inte titta på mina staplar när det gäller fördelningar av vitaminer. Upptäckte att min stapel B12 är alltid väldigt högt. I vilken mat finns det B12? Är inte så insatt i alla olika vitaminer.
Vitamin B12 förekommer enbart i animaliska livsmedel och veganer riskerar av den anledningen brist på vitamin B12. B12 finns i inälvsmat, mjölkprodukter, fisk, kött, fågel och speciellt rikligt i mjölk, lever, ägg och fisk. Däremot är toxiciteten av vitamin B12 är extremt låg, vi har en begränsad förmåga att ta upp B12 i tarmen. Därför är det lättare att drabbas av B12-brist än överskott. Megadoser av C-vitamin och överdosering av järn hämmar B12-upptaget, liksom alkoholintag och mediciner som minskar bildningen av saltsyra i magsäcken. Vissa parasitsjukdomar, Crohns och vegankost ökar risken för B12-brist. Jag hittar inga beskrivningar på symptom på B12-överdosering, däremot en massa otrevligheter som kan hända vid brist på B12.
Då är det inga problem att det ligger högt än vad dagliga värdet ska vara. Äter väldigt ofta ägg, makrill, kyckling. Kanske därför stapel går i höjden? Tack för svaret
Har med väldigt höga B12 stapel men jag är ju LCHF:are
Kika i "näringstoppen" under fliken matdagbok. Välj vitamin B12 så får du fram en lång lista på det som innehåller mest av B12. Näringstoppen är en bra funktion om man märker att man ligger för lågt i intag av vitamin eller mineral. Klicka här för att få fram just B12: http://www.matdagboken.se/?p=matdagboken&m=8&Amne=10
Hä är en till LCHF-are med skyhöga B12-värden :-D!
Tack Johan! förstår då, eftersom jag äter rätt ofta sardiner bla. Men vad jag förstod så behövde man inte vara orolig för att ligga för högt..?
Sardiner är bra! Nej, det finns inga kända risker med att ligga på ett högt intag av B12 vad jag vet. Mvh Johan