Jag brukar steka upp diverse grönsaker så som champinjoner, squash, purjo, tomater - ja allt gott tillsammans med vitlök och t ex halloumi och couscous. Men VAD ska jag steka i? Idag fick jag en liten chock när jag skrev in 3 msk rapsolja = 345 kcal! Men olja är väl nyttigt fett? Och ja, jag har teflonstekpanna, men vill ju ha i mig nyttigt fett också.? Kanske har jag helt fel, kanske är rapsolja inte nyttigt? Jag ber om Er hjälp och vägledning! /Pugsie.
På gång
27 inlägg
finns en uppsjö av olika oljor ju. Själv så har jag alltid hemma olivolja, rapsolja, jordnötsolja, sesamolja och wokolja. sen så finns de ju även olivolja som är smaksatt med olika spännande smaker. Men champinjoner skulle jag nog steka i vanligt hederligt Smör (EJ margarin) squash i olivolja och lite havssalt. purjolök sesam-, jordnöt- eller rapsolja tomater skulle jag nog använda wokolja med en liten gnutta olivolja i.
Olja är nyttigt fett. Men oavsett vad du väljer kommer 1g fett ge 9kcal. Det är lätt hänt att kalorierna skenar iväg. Vegetabiliskt omega-3 finns bl a i rapsolja, linfröolja, sojaolja* och valnötter. Rapsolja innehåller mer omega-3 än olivolja (linolja innehåller mest). Eftersom jag får så mycket omega 6 som jag får redan i kosten undviker jag sojaolja (*trots omega 3-innehållet) , majsolja, solrosolja och sesamfröolja eftersom de är rätt rika på just omega 6.
Visst är fettet nyttigt men precis som med allt annat så måste man anpassa mänden till hur man lever och vad man behöver. Oavsett vilken olja du väljer så tänk på mängden, tre msk är mycket, en msk borde räcka tycker jag men såklart är smaken delad. Själv använder jag mest rapsolja, vanlig eller kallpressad beroende på vad jag ska använda den till, ibland vid stekning blandar jag med en klick smör.
Tack! Jag har googlat runt lite på Arlas och Mildas sidor och kommer fram till att jag tänker nog steka i Arlas smör- & rapsolja.
Fleromättade oljor är känsliga för värme och ljus och oxiderar lätt. Oliv- och rapsolja klara värme relativt bra men man ska ändå vara försiktig. Den olja som bäst klarar upphettning är kokosolja. Smör är också bra att steka i. Här är en länk till en artikel om oljor och fetter: http://www.myc.se/svenska/documents/oljorfetter.pdf
Puh, komplicerat..!
Dom sa på amerikanska Biggest Loser att jordnötsolja var minst kalorier i ...... om jag inte missminner mig.
Det tror jag inte på, jänkarna måste ha fått det där om bakfoten. 100g olja = 900kcal om det inte är några skumma tillsatser förståss. http://www.zeta.nu/produkter/olja/fler-oljor/zeta-jordnotsolja-0-5-l