Vilken vinäger är godast att använda om man ska göra bearnaise? Jag har sett både sherryvinäger, vitvinsvinäger och dragonvinäger i olika recept, men vet inte riktigt vad som är skillnaden eller vad de olika sorterna gör för smaken. Hittills har jag bara använt vitvinsvinäger även i andra recept, så jag har ingen aning om hur de andra doftar eller smakar. Av förklarliga skäl drar jag mig för att testa för skojs skull, så lätt att vispa ihop en god bearnaise är det inte tycker jag. :-) Har även sett att Erik Lallerstedt använder dijonsenap i såsen men det vet jag inte om jag tycker passar? Någon som testat och har en åsikt?
Veteran
5951 inlägg
Jag använder dragonvinäger och lite mindre dragon i reduktionen till bearnaise. Sherryvinäger i eller citronsaft i majonnäs beroende på maträtt Vit balsamvinäger eller rödvinsvinäger i sallader Ingen dijonsenap i bearnaise, tror att det kan ge en lite stark, fel, smak, - men har inte testat. Berätta om ditt val och hur det blev!
Om man ska göra en bearnaise till fisk borde citron vara lämplig? (Gissar vilt) Än så länge har jag bara testat vanlig vitvinsvinäger (luktar lite skarpt men det blir rätt gott trots det), men jag vill testa dragonvinägern också och se om inte det kan ge såsen ett lyft!
Efter lite studerande har jag kommit fram till att bearnaise och hollandaise är nästan samma sak, förutom dragon och persilja. Tror jag (djupt osäker fortfarande). :-)