Jag försöker undvika vitt socker och mjöl, äter typ LCHF när jag äter som jag ska!
Jag försöker hitta goda alternativ till mjöl och sockerstinna bakverk och efterrätter och vill kunna söta detta lite med nåt som ej påverkar suget eller min mage negativt.
Fick för mig att Agavesirap var ett bra alternativ, naturligt och höjer inte blodsockret men läste precis att det var ju absolut inget bra pga av att det bestod av fruktos till största delen vilket tydligen är negativt ?
Sen har jag använt honung ibland, känns också naturligare och nyttigare än det vita raffinerade sockret. Antar att det påverkar kroppen på samma sätt som vanligt socker ??
Stevia strö har jag använt då det verkade vara i ropet ett tag som ett nyttigt alternativ......men har en smak jag inte riktigt gillar...
Sen sukrin , sukrin gold och surkinmelis som det står i många recpet....är inte det sånt konstgjort socker i stil med aspartam ? Eller vad är det? Bra /dåligt?
Det bästa vore väl att skippa sockrade saker helt men annars vad är bästa alternativet ?
Detta är inget jag äter dagligen men kanske nångång i veckan....och jag vill ej att det ska skapa för stora blodsockersvängningar ( sug) eller påverka min mage negativt ( bubbel, svullenhet).
Fakta och vetskap om hur ni andra gör mottages tacksamt
Oavsett om det heter honung eller annat så är det socker. Druvsocker och fruktsocker är enkla sockerarter och bryts ned snabbare. Rörsocker är ett sammansatt socker och består av två enkla sockerarter som reagerat med varandra med bortgång av en vattenmolekyl. När jag använder kemuskt socker köper jag icas sötströ som inte har den metalliska bismaken som stevia har. Stevia har ju också droppar. Vaniljextrakt brukar jag också använda mig av ibland. Om du ska ät lchf så är ju socker bannlyst oavsett om det finns i flytande form.
Tack för ditt svar :-) Sötning verkar ju dock inte bannlyst i liberal lchf , som man väl kan kalla det jag äter om man nu måste kalla det nåt , frågan är ju bara vilken sötning som är mest naturlig för kroppen typ.... Finns ju en uppsjö med lchf-bakverk och efterrätter som sötas med diverse...och där jag trodde agave var ett bra val.....
Förstår jag rätt om sammmansatt socker är bättre för blodsockret än enkla sockerarter ? Rörsocker samma som Råsocker ?
Nu äter inte jag LCHF men jag brukar söta med dadlar eller banan när jag bakar. Det känns naturligt och rätt bra ändå.
Brukar också använda det i den mån det funkar då jag inte är nån "renlärig lchf:are" som sagt utan äter likt det pga min mage! Men gjorde egen glass häromkvällen och då funkar inte det riktigt som sötning utan använde då agave då jag trodde att även det var naturligt och hyfsat nyttigt...
Man kan göra glass på frusen banan. :)
Jag använder med agave ibland, vissa säger att det är bra andra att det är dåligt. Äter inte det ås ofta så det får funka för mig.
Gjorde sån glass med äggulor, grädde, kakao i glassmaskin...kanske kunde funka med mosad ofrusen banan som sötning....ska nog prövas!
Råsocker är sammansatt socker och tar lite längrevtid att bryta ned än enkla sockerarter. De enkla går direkt ut i blodet i princip
Tror jag kommer använda mig av nån icke kemisk /konstgjord framställd sötning som typ honung, agave, frukt ( trots att de är enkla sockerarter så känns det bättre än konstgjort även om de påverkar blodsockret negativt) ev råsocker då och söta saker så lite som möjligt och hoppas på att dessa saker ska låta mig slippa sug och magproblem i den lilla dos jag tänker mig. Undvika dolt socker genom att laga mat från grunden o s v..Kommer ju tillhöra lite helglyx detta med sötat , inget jag äter dagligen.
Glass utan tillsatt socker/sötningsmedel kan man lätt göra genom att köra frysta bär och vispgrädde i matberedaren eller mixern. Resterna kan sparas i en burk i frysen till nästa gång...
På Ica Kvantum eller Ica Maxi såg jag vid raw food-hyllan att de tagit in björksocker (xylitol) i sortimentet. Kanske värt att testa ?
http://www.xylitol.se/faq/item/232-xylitol-erytritol-stevia