På gång
22 inlägg
Hur skall man beräkna hur mycket smör/olja man äter när man använder detta att steka i? Hur mycket tar kött, fisk, grönsakerna upp? Någon som vet?
För säkerhets skull inkluderar jag kalorierna från fettet jag steker med i min kaloriberäkning. Om jag inte är helt ute och cyklar tror jag att "rena" köttbitar och feta fiskar lämnar ifrån sig mer fett än de tar upp särskilt om man saltar och pepprar först efter stekningen. Det motsatta gäller när dessa är panerade. När det gäller grönsaker är det olika beroende på vilken grönsak det handlar om, t.ex. drar aubergine åt sig allt fett medan morötter lämnar ifrån sig egen vätska.
Lexa, tack! Jag inkluderar fettet jag också, men blev nyfiken hur det verkligen fungerar. För mig är det självklart att panerat tar upp mycket fett. Vissa saker är svåra att ana sig till om de ger mer än de tar åt sig, ex lök, svamp, paprika, tomater...
Jag skriver alltid i så mycket matfett som jag har tagit, för att vara på den säkra sidan. Har inte tänkt på att viss mat drar åt sig eller lämnar ifrån sig fett...
Steker man ägg i fett tar ägget upp så gott som 100% av fettet, medan det är precis som Lexa säger att rent kött lämnar ifrån sig fett. Steka utan fett i teflonpanna är ju ett alternativ förståss, men ärligt talat blir det inte samma sak tycker jag. Jag kan inte tänka mig stekt lök utan en rejäl klick smör att steka i t ex! Men för att vara på den säkra sidan skriver jag in allt jag har ner i stekpannan i MD, även om en del av det blivit kvar i stekpannan och inte följt med till tallriken.
Jag kör teflonpanna och inget fett just nu. Nyss gjorde vi panerad lövbiff, det gick rätt bra, lite trasig panering bara, men gott blev det fortfarande. Panerade med ägg och havrekli :)
Jag tror dock att det som finns i livsmedelslistan som "stekt" inkluderar stekfett om det tas upp, t.ex. panerad mat eller ägg. Så välj stekt om det finns så blir det mer rättvisande.
Mercy ovan är anmäld......Så trött på dessa typer av meddelande som har en förmåga att dyka upp på varenda forum. :(