Hej! Jag har diabetes typ 2 och har problem med skyhöga blodsockervärden som vi inte lyckas få ner trots läkemedel.Började äta enl LCHF för några månader sedan och fick perfekta värden. Efter ca 2 veckor avbröt jag av olika anledningar och gick tillbaka till " vanlig " kost. Värdena gick så klart upp högt igen. Har ätit enl LCHF i omgångar, men då bara några dagar eller en vecka i taget, sen tillbaka till det vanliga igen.Ja, jag vet att det är heltokigt och har nu bestämt mig för att verkligen ge LCHF en chans genom att äta så i 3 veckor för att se vad som händer. De dagar jag ätit LCHF har mitt blodsocker inte gått ner alls och jag har därför tröttnat.Själv tror jag det beror på att kroppen inte längre vet hur den ska göra." Ska jag ta energi från kolhydrater eller fett ?"Men, det tar kanske lite längre tid nu för att kroppen ska reagera och ställa in sig rätt. En teori - har ni någon erfarenhet eller tankar om detta? Har hört många säga -också min läkare - att LCHF är en vansinnig kost eftersom allt fett klottrar igen blodkärlen och risken för hjärt-kärlproblem blir hög.Har ni kollat era blodvärden någongång och i så fall har de varit bra?Har ni synpunkter på allt fett vi stoppar i oss?
På gång
16 inlägg
Eftersom jag inte har någon som helst erfarenhet av diabetes törs jag inte komma med några råd hur du ska göra eller tänka, till det har jag för lite kunskap och erfarenhet. För egen del hade jag nog försökt hitta en bra dietist/nutritionist med diabeteskunskap och diskuterat saken med vederbörande. Gärna i samråd med läkaren, för hur mycket jag än uppskattar alla sköna människor här och alla varierande åsikter om allt möjligt så är det här allvarliga grejer som bör hanteras av proffs.
Det är inte helt enkelt och läkare, dietister, nutritionister, kostrådgivare m.fl säger olika saker. Den viktigaste först, vilket är viktminskning om man nu har övervikt dvs.. Eftersom värdena sjönk med LCHF verkar ni vara inne på rätt spår, eller vad säger din läkare om det? 1. Äta mindre energi (kalorier) än vad du gör av med vilket kommer ge dig viktminskning oavsett energifördelning. 2. Äta mindre kolhydrater eftersom kolhydraterna påverkar ditt blodsocker negativt, dvs uppåt. Med en kost rik på kolhydrater krävs det mer insulin för att hålla blodsockret i schack. Eftersom insulin stimulerar fettinlagring, dvs ökar fettandelen på din kropp. Här kan man lägga sig på en kolhydratnivå där det känns bra, det är individuellt. Allt mellan nästan inga kolhydrater alls kolhydrater upp till till 20 E% och i vissa fall 30 E% räknas som lågkolhydratskost. Ju mindre kolhydrater desto större effekt får du, försök hitta just din nivå. Prova dig fram vad som känns bra för just dig helt enkelt. 3. Ät mer protein. Protein är det energigivande näringsämnet som mättar bäst per kalori. Dessutom skonar ett högre proteinintag dina muskler vid viktnedgång. Vid ett för lågt proteinintag kommer du tappa onödigt mycket muskelmassa när du går ner i vikt. Mycket av det jag nyss skrev vet du redan, det svåra kan vara att hålla planen. Ju mer tid du investerar i din hälsa ju mer utdelning kommer du få. Att planera sin kost med hjälp av våra färdiga veckomenyer är ett annat tips. Likaså göra ett eget kostschema, antingen med menyerna som utgångspunkt eller ett egenkomponerat. Precis som LadyG skriver bör du ha en kontakt på sjukhuset som följer dig och regelbundet mäta dina olika värden såsom blodfetter, kolesterol, glukos, blodtryck osv.
Om dina värden har blivit bättre av LCHF varför inte fortsätta? Jag har läst om en del diabetiker som genom omläggning av kost har blivit fri från sina mediciner. Jag tror att man skall lyssna på sin egen kropp.
Tack till er som hört av er! Jag tror också fullt och fast att det är en bra kost för diabetiker. Men, kan man lita på att fettet inte skadar blodådrer och artärer osv? Läste idag om vilken bluff kosten var och hur farligt det var med mkt fett......
På vilket sätt LCHF påverkar blodfetterna diskuteras det friskt om. Många vittnar om välmående och förbättrade värden, bl.a. då blodfetter. Sedan finns det en hel del som hävdar motsatsen, dvs försämrade värden. Vanligt är dock att man kan få försämrade värden i början. Varken forskare eller experter är överens om detta ganska heta ämne och det behövs fler studier. Återigen, vi människor är olika och mår / reagerar olika på olika typer av kost. Mitt råd till dig blir att rådfråga din läkare och är du orolig tar du helt enkelt tätare kontroller av blodfetterna m.m. i samband med ev kostomläggning. Glöm inte bort vikten av fysisk aktivitet. Genom motion kan du förbättra samtliga värden.
Jag resonerar så här: Vad kommer att döda mig först? Följdsjukdomarna till den kraftiga övervikten/diabetesen eller den högst eventuella risken för åderförkalkning till följd av LCHF-kosten. Av en ren slump testade jag mina blodvärden två dagar innan jag började med LCHF, det ska bli mycket spännande att se hur dessa har förändrats av kosten. Att hitta en bra dietist, som åtminstone kan diskutera fördelarna med LCHF innan metoden förkastas är nog lättare sagt än gjort, jag tror nog att det är lättare att hitta en LCHF-neutral läkare. Innan man kunde framställa insulin fanns det f ö bara ett sätt att behandla diabetes, det var med kosten, som i princip bestod av fett och grönsaker "Späck och gurka, gurka och späck".