icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

blötläggning av nötter och frön

På gång
39 inlägg
4 maj 2017 15:04

Hej,

jag älskar nötter, frön (samt hela sädesslag och baljväxter, men det hör bara delvis hit). Flera år åt jag övervägande raw food och mådde jätte bra av det. Då det är dyrt, kallt och omständigt blev det mindre och mindre och nu har jag inte ätit raw food på några år. Det är en prima sommardiet. Fräscht och nyttigt  -känns därtill lyxigt. Men det kostar en hel del. Nötter är dyrt. 

 

Men i vintras var jag hemma hos mina föräldrar på besök och min mor har börjat blötlägga alla frön hon äter för att inte få i sig fytinsyra och linfrön (hela) som hon åt på gröten förut har hon helt upphört med på grund av cyanidinnehållet.

 

De mängder som matdagboken har i sina recept är med mariginal inom livsmedelsverkets rekommendationer och linfrön har ju också en nyttig sida. Men eftersom jag vet för lite om allt detta har jag tagit det säkra före det osäkra och tillämpat en raw food metod - blötläggning av nötter och frön över natten.

Nu har folk sagt att man måste blötlägga 3-5 dygn för att det ska ge effekt och därtill diskuterat fermentering.. Här känner jag mig helt förlorad, vet knappt vad det är ens.

Det står inga rekommendationer om sådant någonstans här på hemsidan, som ju är så informativ annars. Eller har jag kanske missat? Vet någon här mer om sådant än jag?

 

Info:

Den mängd cyanid som kan frigöras vid intag av hela linfrön, en till två matskedar per dag, anses riskfri. Det finns ännu inte tillräckligt med kunskap för att med säkerhet kunna ange hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan. Livsmedelsverket

Om blötläggning av frön och fytinsyra Hälsa som livsstil

  • Mycket engagerad
    182 inlägg
    17 maj 2017 18:10

    Jag äter levande föda sedan en tid tillbaka och har aldrig mått så bra som nu. Alla inflammationer i kroppen är som bortblåsta, jag är piggare och gladare. Hyn blir bättre dag för dag... ja det finns många många fördelar. Jag har tom blivit av med nötallergi. Kan äta både paranötter och cashewnötter nu. Helt otroligt egentligen.

    Jag äter mycket fett i form av frön och avokado och ändå går jag ner i vikt utan att banta och träna.

    Nötter blötlägger jag ett dygn och frön över natten för att sedan grodda över dagen. Groddar är ju toppen för näringsvärdet. Levande föda är ju steget över Raw Food där man ser till att grodda och blötlägga och syra grönsaker. Matsmältningen är ju en viktig del när det gäller hälsan. 

    Det är många tjocka personer som tror att fett är fel för att gå ner i vikt. Det är inte sant. Det har blivit stommen i min kosthållning tillsammans med groddade gryn och linser osv.

    Nu kanske jag inte svarade på din fråga riktigt men vill gärna tillägga att det absolut inte måste vara dyrt eller svårt att äta raw food eller levande föda. Tyvärr görs det mycket reklam för alla superpulver som och dyra frukter, men så behöver det inte vara.

  • På gång
    39 inlägg
    21 maj 2017 19:13

    Det blev dyrt med alla nötter för mig... Har aldrig varit mycket för superfoods ...

    Kom aldrig till groddandet - när jag försökte ett par gånger, så möglade det 

    Men jag hade precis samma effekt som du då - gick ned utan att banta, åt jättegott och hyn strålade.

     

    Hur kombinerar du Levande föda med Matdagboken?

  • Mycket engagerad
    182 inlägg
    24 maj 2017 10:20

    Hej Time4Me!

    Allt beror ju på vilken typ av nötter och frön man köper och var. När det gäller superfoods som alla pulver som Maca osv är jag inte så imponerad, det är dyrt och vi har ofta den näringen i andra produkter från vårt eget land. Tyvärr är mycket försäljningsflugor och ett bra sätt att tjäna pengar för vissa företagare.

    Jag har aldrig varit med om att mina groddar möglat, men däremot när jag inomhusodlat skott. Framför allt när jag odlat vete för att göra vetejuice. Då ligger hemligheten i att tvätta vetet innan odlingen. Groddarna är bara att skölja ett par gånger per dag.

    Jag bryr mig inte om att bokföra vad jag äter utan lär mig hur jag mår istället. Kalorier osv kan bara förvirra det inkännandet. 

    Roligt att du kände att kosten tillförde dig gott när du åt den.