På gång
35 inlägg
Är ny här o har bara reg min mat sen i måndags, men när jag ser staplaran på fett o kolhydrater...blir jag bekymrad... Jag upplever inte att jag äter så mkt kolhydrater....men frukt o grönt räknas ju in där...kan man någonstans se fördelningen på bra el "dåliga" kolhydrater o fett....t.ex oliver är ju nyttigt fett.....
Fördelning bra/dåliga fetter finns ju redan, att dela upp kolhydrater i bra och dåliga, det är nog svårt då vad som anses dåligt varierar mycket.
När det gäller fett så finns som sagt fördelningen mättat, enkelomättat och fleromättat redan. När det gäller kolhydrater är det kanske GI, glykemiskt index, du är ute efter? För gäller det näringsinnehåll så har du, som plusmedlem, näringsstaplarna med vitaminer och mineraler. GI-index finns i en lista här på Matdagboken, men räknas inte ut i den personliga matdagboken. Du kan ju alltid annars gå in på livsmedeln och se vilka vitaminer och mineraler de innehåller (staplarna). För även om den mesta energin i frukt och grönsaker kommer från kolhydrater innehåller de ju mycket nyttigheter, näring som kroppen behöver. Vilka kolhydrater som är dåliga vet du nog själv - socker, vitt mjöl m.m. Sånt som innehåller mycket energi utan att ge så mycket näring, och dessutom ger högt GI.
Personligen har jag aldrig hört att mättat fett skulle vara nyttigare än fleromättat men så är jag ingen älskare av div modedieter eller. :) Här är länkar till de kostråd livsmedelsverket rekommenderar samt fett fakta och div annat nyttigt att läsa. :) http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/ http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/ http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Vuxna/Frukt-och-gront-/
Nja, att rekommendera mättat fett är väl omdiskuterat, och att påstå att det är nyttigare än omättat är väl att ta i. De flesta är fortfarande överrens om att omega 3 som är en omättat fettsyra är det i särklass nyttigaste fettet, som alla borde få i sig mer av. Däremot har man sett att vissa mättade fetter inte är så farliga som man tidigare trott. Det gäller mejerifett (mjölkprodukter som t.ex grädde) och kokosfett. De innehåller kort- och medellånga fettmolekyler som kroppen lättare kan ta hand om.