Nykomling
9 inlägg
Hej. En fråga, kan man lita på att de crosstrainers på gymmet visar rätt antal förbrända kcal? Jag fyller i min ålder och vikt innan jag börjar. Kram
Ja du borde kunna det,, Men ta inte kalorierna som det enda riktmärke,, kolla även längd o tid
Hej Jag crosstrainar också. Men har en egen hemma, men en ganska proffsig maskin. Dock ställer man inte in sin vikt/längd.... När jag har stårr 30 min i ganska bra tempo och motstånd visar maskinen ca 300-, fyller jag i på matdagboken Crosstrainer medel 30 min visar det ca 170- Jag har valt att tro på matdagboken, hellre lite lågt än glädjekalkyl :)) Någon som vet hur crosstrainer står sig jämte jogging? H
Det beror på intensiteten, men man kan lite grovt säga att man gör av med ungefär 1 kcal/kg kroppsvikt och km så en 70kg tung löpare gör av med 700kcal på 10km. Man ska komma ihåg att en tekniskt skicklig löpare kan ha lägre förbrukning och en otränad, oekonomisk löpare lite högre, så det där är cirkasiffror som inte ska tas för något annat än cirkasiffror. Crosstrainer vet jag inte riktigt, det beror ju delvis på om du kör på högt motstånd och trampar på också eller inte. Jag har sett de som lite lojt stegar på med riktigt låg inställning, och det är säkert bra i rehabsyfte t ex men som förbränning ger det inget vidare. Går ni ner i vikt, då räknar ni rätt. Så lätt är det. Om viktnedgången avstannar är maskinerna förmodligen `glädjemaskiner` som rapporterar högre förbrukning än det verkligen varit. En del maskiner är sådana, tyvärr.
JAg skulle svara "nej, du kaninte lita på det". Visserligen borde den visa mer korrekt om du kan lägga in alla faktorer som ålder, längd, vikt och kön, men min erfarenhet med pulsmätare på som jämför är att den är lite glädjevisare.
Men den vet ju vilken lutning man ställer in den på, vilket tempo man kör, hur långt man kör och hur tungt man kör. Borde den då inte ge någolunda rätt förbränningssiffra? Speciellt eftersom ja även kan ställa in ålder osv?
Jo men den vet väl inte vilken puls du har? Det är ju väldigt individuellt, beroende på kondition, vilken puls man kommer upp i, och även om du/den mäter pulsen så vet den väl inte vad du gör av med eftersom du inte (såg jag sen) anger din längd, dvs hur mycket vikt du har i förhållande till längd? Men visst, någelunda rätt borde det kunna bli ju mer uppgifter du matar in. Den jag har att jämföra med på gymmet lägger jag inte in några uppgifter i och den visar rätt mycket över det min individuella pulsmätare ger.
Hej, min rek. är att anv pulsklocka. Jättebra! Den är mer exakt. Lycka till!
"Även vid två aktiviteter som kan verka ganska lika så som en Crosstrainer och ett löpband så kommer ens puls och syreupptagning att skilja sig åt och en pulsklocka kommer endast att ge ett ungefärligt värde för ens energiförbrukning. Skillnaderna mellan ett löpband och en Crosstrainer är ganska små och troligen skulle man kunna lägga till Crosstrainern bland en av linjerna i den graf som finns här till höger som jag tog upp i mitt inlägg om pulsklockor och energiförbrukning." källa: http://traningslara.se/skillnad-i-energiforbrukning-mellan-crosstrainer-och-lopband/ "Värt att tänka på är att det oftast inte blåser inomhus och kroppen blir därför sämre på att reglera sin temperatur. Det är därför man upplever att man svettas mycket mer inomhus än utomhus. En högre temperatur leder till att man får en högre puls och något lägre VO2-max vilket gör att risken ökar att man överskattar sin energiförbrukning om den uppskattas med hjälp av pulsen." källa: http://traningslara.se/nar-stammer-energiforbrukningen-fran-pulsklockor/ "Uppskattningsmetoderna är ganska bra men det blir bättre om man verkligen mäter upp sin maximala syreupptagningsförmåga och sin maxpuls och lägger in dessa värden i klockan (2, 3). Även när man lagt in sina uppmätta värden i klockan så kan uppskattningen fela så mycket som 180 kcal efter en timmes motion. Om man låter klockan uppskatta förbrukningen så är spridningen ännu större och felet kan uppgå till 250 kcal / timme (något som med stor sannolikhet kan göra en märkbar skillnad i viktreglering för en person som stirrar blint på klockans siffror och litar på dem till 100%)." källa: http://traningslara.se/nar-stammer-energiforbrukningen-fran-pulsklockor/ "För de flesta vanliga konditionsidrotter är uppskattningen av pulsklockor som är kalibrerade (dvs man lagt in sina personliga värden) bra och de fungerar för att ge en uppfattning av hur mycket energi man gör av med under ett träningspass. Värdena ska dock inte tas som några exakta siffror om man inte kontrollerat värdena mot faktiska labbmätningar så man vet inte om man är en av dem där värdena passar väldigt bra eller en av dem som ligger i utkanten där värdena kan fela med 2-3 kcal / min. Även vid olika typer av konditionsidrotter så skiljer sig linjen något åt (graf till höger) (24) och detta är också en potentiell felfaktor." källa: http://traningslara.se/nar-stammer-energiforbrukningen-fran-pulsklockor/ Som sagt: Maskiner, klockor, excelark, websidor etc kan bara gissa. De estimerar förbrukningen enligt mallar, men det är fullständigt möjligt att det slår fel med uppemot 250kcal/timme!!! Det är inte bra att tro att klockan/maskinen är exakt. Att den visar rätt. Den visar en avancerad gissning. Inget mer.
Okej tack så jätte mycket för alla svar. Då följer jag nog ändå matdagbokens tips hur mycket man förbränner under en träning :)