icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

cykling lågintensiv?

På gång
22 inlägg
24 augusti 2011 11:43

Jag har en stilla undran, när man fyller i motion, så står cykling lågintensiv 16-20km/h, jag är kanske ute och cyklar ;-) Men inte tycker jag att cykla ca 1,8mil på en timme är lågintensiv? Tycker det är tufft...Vad säger ni andra?

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    24 augusti 2011 12:12

    tycker samma om löpning/jogging, är själv kort + har dålig motorik i underkroppen och joggar och springer långsammare än vad man kan enligt matdagboken, men jag har en pulsklocka som räknar kalorier så jag brukar minska/öka på antalet minuter tills jag kommer någorlunda rätt

  • Veteran
    5951 inlägg
    24 augusti 2011 12:32

    Man ska inte blanda ihop upplevd ansträgning med faktiskt ansträgning. När man börjar höfta, gissa och chansa ökar risken för att man överskattar förbrukningen, bara så ni är medvetna om det. När jag springer intervaller t ex håller jag på i ca 40 minuter, undertiden är det jättejobbigt och jag blir jättetrött. På den tiden hinner jag möjligen 2-3km och förbränner max 300kcal, men det känns som mycket mer eftersom jag är väldigt trött. Men med det sagt: om vikt och träning i övrigt flyter på som det ska ser jag ingen anledning till att ni skulle ändra hur ni gör.

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    24 augusti 2011 12:46

    men det är väl liten skillnad änå om tex en vältränad person på 70 kg som springer x antal km på x antal minuter och en otränad person på 70 kg som springer samma längd på samma tid. eftersom det otränades hjärta slår snabbare och kanske även pga den olika muskel/fett procenten men det kanske inte är så stor skillnad att detspelar nån roll men en liten skillnad ska det väl vara om jag inte minns fel

  • Veteran
    5951 inlägg
    24 augusti 2011 13:10

    Nej, det spelar i slutänden inte så stor roll, inte om de är lika tunga och springer samma distans på samma tid. Den som är mer vältränad upplever förmodligen att det inte är lika jobbigt, men det är subjektivt. Man kan lite grovt räkna med att du gör av med ungefär 1kcal/kg kroppsvikt och kilometer när du springer. Så väger du 70kg och springer milen har du gjort av med i runda slängar 700kcal. Ungefär iaf, det brukar vara exakt nog för mig att räkna så. Cykel är jag inte fullt lika van vid, där splar ju utrustningen (cykeln) roll också, beroende på vilken växel du kör på etc förbrukar du olika mycket. Och det är jätteskilnnad på motionscykel, spinningcykel och riktig utomhuscykel (och bland utomhuscyklar skiljer det sig om du använder racerhoj eller vanlig oväxlad damhoj etc). Så på cykel skulle jag bara ta MD siffror rakt av, se vad som händer och sen justera uppåt eller neråt beroende på vads om händer med vikten.

  • På gång
    22 inlägg
    24 augusti 2011 13:59

    LadyG, helt rätt man skall inte blanda ihop upplevd ansträngning med faktiskt, och det är det jag är ute efter...Är jag "slö" (läs otränad) så att jag tycker att cykla i 16-20km/h är mer än lågintensivt? Det är inte de förbrukade kalorierna jag är ute efter utan mer känslan....vad är snabbt och vad är lågintensivt. Är ni med på hur jag funderar.

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    24 augusti 2011 15:30

    men förbränningen och hur hög pulsen är hör väl ändå ihop, hur skulle man kunna räkna ut hur mkt man förbränt med tex en pulsklocka? däremot kan ju samma puls kännas olika jobbig (även för samma person mellan olika sporter) men förbrukningen ökar ju vid högre puös och om man är otränad får man högre puls. däremot är jag som sagt inte säker hur mkt man förbränner utan det kan vara så lite att det inte är värt att räkna

  • Veteran
    5951 inlägg
    24 augusti 2011 16:04

    Smurfis, du är inte slö - du är igång och motionerar, då är man per definition inte slö :-) Jag förstår vad du menar dock, och jag tycker inte du är slö på det viset heller. Möjligen lite ovan, men det går ju att råda bot på!! Man kan ju ha olika effektiv teknik, olika vana osv som påverkar upplevelsen. I takt med att du hittar rumdtrampet t ex kommer du att lära dig trampa i en jämnare, effektivare takt (om man nu har såna trampor på hojen) och då går det ju fortare. Fast iom att du trampar runt aktiverar du fler muskler också, så även om du blir både snabbare och effektivare kommer förbrukningen och farten att öka. När jag trampade som mest låg jag på mellan 20 och 25km på en timma, beroende på dagsform, humör och vad som var på TV. Var det något spännande gick det fortare, så däremellan tycker jag känns normalfort :-) Över 25km/h däremot, då får man ligga i som en galen bäver!! Fast det var då. Idag är jag glad om jag håller ihop och klarar 20km/h, så det hänger ju en massa på hur van man är också, och vilket motstånd man väljer om man sitter på en motionsykel. Det kag försöker få sagt är att det du upplever som fort nu kommer antagligen inte känna som fort om säg 6 veckor, det går så himla fort att utvecklas om man är lite envis :-)