icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Digererbara kolhydrater!!??

Nykomling
2 inlägg
7 juli 2010 15:34

Hej! Jag behöver ha koll på hur mycket kolhydrater jag äter för att kunna hålla vikten.Äter oftast LCHF eller GI. Läste även nyss den nya modifierade Atkins där jag för första gången kom i kontakt med begreppet digererbara kolhydrater. Att det är DET som räknas. Såg när jag sökte på fineli att tex mandel enbart har 6.6 gram digererbara kolhydrater. ( I min livsmedelstabellbok från Livsmedelsverket så står det 13.3 gram under rubriken "Totalt,ej fibrer" och sen står det 6,6 gram under rubriken "Monosackarider". ) Eftersom värdet 6,6 är samma för digererbara kolhydrater enligt fineli och monosackarider enligt livsmedelsverket så utgår jag från att det är 6,6 gram som kroppen faktiskt kan ta upp. Har kollat andra livsmedel också och det är ju olika värden för alla. Såg tex att apelsin har 10,3 gram enligt livsmedelsverket och 8,9 enligt fineli. Enligt Matdagboken har apelsin 10,8....Öh? Har sett andra livsmedel som inte har samma innehåll som enligt Livsmedelsverket också.  Är det inte deras uppgifter ni beräknar utifrån? Min bok är från 2002 dock,har det ändrats sen dess? Men hursomhelst=när ska ni föra in i programmet antal digererbara kolhydrater så att jag får reda på vad min mat EGENTLIGEN innehåller kolhydratsmässigt? Tusen tack i övrigt dock för att ni finns! 

  • Veteran
    5951 inlägg
    7 juli 2010 19:32

    Det låter lite onödigt trassligt i mina öron, att börja redovisa de olika kolhydrattyperna var för sig. Framför allt blir det nog mest förvirrande om man inte är så insatt i kost och näringslära.En enkel sockerart kallas monosackarid, medan de sammansatta heter di-, oligo- eller polysackarider beroende på hur många monosackarider som ingår i dem. Digererbara kolhydrater, det vill säga sådana som spjälkas och tas upp i tunntarmen, förser kroppens celler med energi. Eftersom människans mag/tarmkanal endast kan ta upp monosackarider måste de sammansatta kolhydraterna först spjälkas till monosackarider av enzymer i mag/tarm- kanalen innan de kan tas upp i tunntarmen.En osmältbar kolhydrat, som disackariden laktos, kan brytas ner beroende på tunntarmens laktasaktivitet och bli digererbar.Ska man vara riktigt kinkig borde sockeralkoholer också särskiljas ifs eftersom de, om jag inte minns fel ger 10kcal/g istället för de 4kcal/g som brukar anges för kolhydrater.

  • Veteran
    5097 inlägg
    8 juli 2010 10:01

    Vi använder oss av livsmedelverkets databas och det är de värdena som gäller. Ang kolhydraternas uppdelning och hur kroppen tar upp dem eller ej kommer vi inte att speca i nuläget. Vi kommer dock titta på om vi kan lägga till detta till plustjänsten framöver. Jag tror många tycker det är mycket att lära som det är nu. Det ska vara så enkelt som möjligt så att så få som möjligt tappar sugen.

  • Nykomling
    2 inlägg
    8 juli 2010 13:44

    Hej! Tack för era svar. Jag är utbildad Näringsterapeut så jag är väl insatt i näringslära. Uttryckte mig litet fel när jag skrev att jag inte kommit i kontakt med termen "digererbara kolhydrater" tidigare. Det har jag naturligtvis, och vet vad det betyder i sig. Det jag menade är att man hittills inte använt sig av det begreppet särskilt mycket när man räknar ut vad man äter.Jag vill ju slippa sitta och slå upp allt i min bok från Livsmedelsverket för att få fram "rätt" kolhydratmängd som jag faktiskt kan tillgodogöra mig. (Och ja,jag vet att det beror på olika faktorer vad man faktiskt tar upp eller inte, men jag menar generellt.) Det är ju det jag vill att Matdagboken ska kunna göra åt mig! :-)Skydive;Jag trodde länge också att det var så enkelt som energi in kontra energi ut, men har fått inse att det är betydligt mer komplicerat än så. Jag har varit min egen försökskanin och prövat alla möjliga sorters kosthållningar och kostsammansättningar för att se vad jag personligen mår bäst av. Det är fascinerande att se att ju mer kolhydrater jag inför i kosten desto svårare får jag att hålla vikten ÄVEN om jag äter samma antal i kalorier räknat. Hormonerna styr betydligt mer än man tror vad gäller fettinlagring. Jag menar dock INTE att kolhydrater på något sätt är farliga eller att man helt ska undvika dem!!! Däremot har jag märkt att jag personligen mår bättre,lättare håller mig varm,håller vikten mm om jag är litet mer restriktiv med kolhydraterna.Jag läste bla om detta med "digererbara kolhydrater" nu närmast i denna bok:New Atkins for a New You: The Ultimate Diet for Shedding Weight and Feeling Great. Jag tycker inte att det är att krångla till det att vilja veta hur mycket digererbara kolhydrater jag får i mig eftersom det ju är dem som FAKTISKT räknas. Inte nåt mer tillkrånglat än att överhuvudtaget sitta här och knappa in allt man äter, eller hur? ;-) Jag ÖNSKADE att jag kunde ät helt fritt av vad jag än kände för för tillfället, men jag tillhör inte den skaran lyckligt förunnade...Mitt mål med att för tillfället ägna mycket tid åt min kosthållning/kostsammansättning är ju att INTE behöva hålla på och väga och skriva upp allt jag äter och föra in det minutiöst dag ut och dag in. Jag vill ha ett betydligt mer avslappnat förhållande till mat i längden. Däremot är det ju väldigt värdefullt att göra så periodvis för att få koll på vad man egentligen stoppar i sig, det är väldigt lätt att lura sig själv med mängder osv...Matdagboken är dock svår att lura. ;-)Johan, hoppas ni kommer att ha med det i Plustjänsten. Det behöver ju inte alls vara särskilt komplicerat och alla värden finns ju redan i Livsmedelsverkets tabeller så...Tack!

  • Nykomling
    3 inlägg
    20 oktober 2010 18:24

    Du blandar helt enkelt ihop hur det redovisas i USA och i Sverige. I Sverige har de varit sär-redovisade länge. Det är en amerikansk bok, där är fallet inte så. Man ska inte dra bort något på svenska förteckningar och listor, det är redan de sk digesterbara kolhydraterna som ska räknas om man äter lowcarb.När det gäller sockeralkoholer är det dock lite knepigare, de är samredovisade, men räknas inte fullt ut, utan hur mycket man bör räkna med tas upp för blodsockerpåverkan beror på sort. Mandel (och andra nötter) varierar mycket beroende på sort, växtplats och tid på året, listor kan alltid bara vara ungefärliga värden. Tyvärr är värden på förpackningar oftast tagna från en lista eller bara mätta vid en tidpunkt. Men så länge det inte är en importerad vara ska det angivna totala antalet räknas.