icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Dinkel vs Vete

Nykomling
2 inlägg
24 februari 2012 13:50

Hejsan ! I alla GI recept som man läser så byter man oftast ut vetemjöl mot dinkelmjöl vad e det med dinklet som gör att det har ett lägre GI då det är nästan lika mycket kalorier om inte mer? //Emilie

  • Veteran
    5951 inlägg
    24 februari 2012 14:41

    Speltvete (dinkel) har högr proteinhalt än vanligt vete. Dinkelmjöl görs på hela kärnan (det är alltså ett fullkornsmjöl) med högt fiberinnehåll, därav lågt GI. GI säger inget om antalet kalorier, det säger bara något om hur snabbt blocksockret höjs av en produkt.

  • Mycket engagerad
    249 inlägg
    24 februari 2012 15:30

    Prövade gör våfflor av Dinkelmjöl sist jag gorde dem. Jag tycker dinkel smakade mera, vilket jag upplevde enbart som positivt =) Ialla recept där du har vetemjöl kan du använda dinkelmjöl för att som sagt sänka GI:n

  • Mycket engagerad
    120 inlägg
    24 februari 2012 16:25

    Kan man byta ut all vetemjöl till dinkelmjöl?

  • Veteran
    5951 inlägg
    24 februari 2012 16:36

    Hittils har jag inte hittat ett recept där inte dinkel fungerat lika bra. Dinkel drar åt sig mer vätska, kan vara bra att veta så att man är redo på att degar och smetar kan behöva mindre mjöl än vanligt vetemjöl.

  • Mycket engagerad
    120 inlägg
    24 februari 2012 16:54

    Okej, vad bra! Om man bakar matbullar så behövs väl stärkelsen i vetemjölet? Men som jag förstår det så funkar dinkelmjöl fin fint?

  • Veteran
    5951 inlägg
    24 februari 2012 17:30

    Leila har ett recept på dinkelbullar som jag förvisso aldrig fått så fina som hennes (hennes ser nästan köpta ut) men det är inget fel på smaken: http://www.recept.nu/1.18059/leila_lindholm/matbrod/mjol/dinkelbullar Fast hon har lite vetemjöl special i, jag tror det kan ha betydelse för när jag bytt ut till enbart dinkel och graham vill det inte riktigt resa sig som det ska.

  • Mycket engagerad
    249 inlägg
    24 februari 2012 17:32

    Dinkelmjöl är vetemjöl som LG skrev här redan tidigare. Det är ett fullkorns vetemjöl som är gjort av Speltvete. En gammal vete-sort som även ibland kallas urvete.

  • Veteran
    3541 inlägg
    24 februari 2012 20:14

    Det är tyvärr en myt att dinkel har lägre GI än vanligt vetemjöl. Det stämmer att dinkel har högre mängd protein men GI-tester har visat att det är malningsgraden som är helt avgörande för GI-värdet. Så jämför man siktad (vit) dinkel med kärnvetemjöl så har det samma GI. Om man däremot väljer fullkornsmjöl så har det lägre GI. Grahamsmjöl är fullkornsmjöl på vete och har lägre GI än kärnvetemjöl, som alltså malts på enbart kärnan, inga skaldelar. Däremot så smakar dinkel mer och har andra fördelar, t.ex. att det binder mer vätska och därmed ger saftigare bröd. Glutenhalten, proteinet, är också avgörande för hur bakegenskaperna är. Ju mer protein, gluten, desto mer luft kan degen behålla och alltså ge ett luftigare och mer aromatiskt bröd. Då kan man med fördel välja vetemjöl special eller nåt annat proteinrikt mjöl, t.ex. manitoba.