icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Eget bakat bröd?!

Nykomling
0 inlägg
30 december 2009 10:32

Jag är ny här och brukar baka eget bröd. Men hur gör jag för att föra in det i matdagboken? Någon som har några tips? Tackar för svar! Lisette

  • Veteran
    5096 inlägg
    30 december 2009 12:32

    Du kan skapa ett eget recept på receptsidan, se instruktionsvideon på samma sida. Eller kan du lägga in ingredienserna som en måltid som vanligt i matdagboken. Det bästa är nog att lägga det som ett eget recept. Viktigt är att du väljer livsmedel från livsmedelsdatabasen, annars blir de ej beräknade. Lycka till!

  • På gång
    36 inlägg
    5 januari 2010 17:00

    Baka brödet efter recept, väg alla ingredienser under tiden. Väg sen brödet när det är färdigbakat. Brödets sammanlagda vikt borde ha samma energiinnehåll som alla de ingredienser du lade ihop. Dividera brödets vikt så du får 100g av det, och dra samma värde från ingrediensernas sammanlagda energivärde, då borde du få värdena för brödet per 100g.

  • Nykomling
    2 inlägg
    5 januari 2010 17:10

    Nu när jag hittade en tråd med bröd i. så ska jag passa på att fråga... en skiva bröd är de ca 100g? Jag har lite problem med hur mkt jag ska sätta på de jag äter eftersom jag inte väger min mat! Har ni nått tips på hur jag ska göra?

  • Veteran
    1881 inlägg
    5 januari 2010 17:30

    Nej, en skiva bröd väger inte generellt sett 100 gram men allt beror på hur tjocka skivorna är samt vilken typ av bröd det är. Vitt bröd typ barkis väger mindre än ett grövre rågbröd. Köper du färdigskivat bröd/bullar kan du dela antalet skivor med brödets vikt, funkar på vissa sorter men inte alla. Ofta ligger en skiva på ca 40 gram, bullar på ca 50-60 men långt ifrån alltid. Ibland kan det stå på förpackning vad en skiva väger och innehåller, då kan du lägga in det som eget livsmedel. Enklast är nog att köpa en våg. Svårt att hålla koll om man inte väger maten.

  • Veteran
    1230 inlägg
    8 mars 2010 00:42

    Jag kan inte ens baka bröd det blir bara fel och mörkt bröd är inget för mig så vad ska man välja?

  • Veteran
    1881 inlägg
    8 mars 2010 10:22

    Räknar du bara kcal så kan du äta vilket bröd du vill så länge du håller dig innom din gräns. Finns inget som säger att man måste äta grovt eller mörkt bröd men kanske ska du undvika det allra sötaste vita som tex hönökaka.