Engagerad
88 inlägg
Hej! Jag skulle registrera ett eget livsmedel som innehåller 26% fett och 23% protein. När jag lägger in det blir energifördelningen fett 72% och protein 28. Hur kommer det sig? Mvh Synvillan
Innehållet är inte samma sak som energifördelning. Energifördelningen innebär att 72% av kalorierna kommer från fettet och 28% kommer från proteinet.
Jo men jag undrar om det verkligen stämmer för jag har jämfört med andra livsmedel, redan inlagda, med motsvarande innehåll men med en helt annorlunda fördelning.
Jo det stämmer =) Enligt de uppgifter du gett 26% fett och 23% protein ser uträkningen ut så här. Vi tar 100g av ditt livsmedel för enkelhetens skull. 100g innehåller alltså 26g fett och 23g protein. 1g fett ger 9,3 kcal och 1g protein ger 4,1kcal 9,3x26 = 241,80 och 4,1x23 = 94,3 100g av ditt livsmedel inehåller alltså 336,1 kcal per 100g. Var av 241,8 kcal kommer från fett och 94,3 kcal kommer från protein. Sen kan vi räkna ut energifördelningen i procent. 241,8 / 336,10 = 0,72 x 100 = 72 % 94,3 / 336,10 = 0,28 x 100 = 28 % Exakt samma förhållande i fett och protein ger nog samma energifördelning, men så for det kastar lite på fördelningen mellan de olika kalorikällorna så skiljer naturligtvis oxå energifördelningen. Flera "motsvarande" livsmedel kan ju innehålla helt olika ingredienser och då blir ju energi fördelningen helt annorlunda.
Tack för förklaringen, jag är dock inte helt övertygad då "mitt" livsmedel är en ost, och jag jämfört med andra ostar.
Vilken del av uträkningen tvivlar du på? Eller kan du säga vilka ostar du jämfört? Så vi kan söka upp innehålls förteckningen och jämföra dem? Det skulle vara lättare för oss andra att förstå / hänga med om vi visste vad vi jämför =)