icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

En bra definition av LCHF kost

Utmärkt medlem
679 inlägg
3 februari 2012 14:44

Det här tycker jag är en jättebra beskrivning om vad LCHF är. Saxat från lchfbutiken http://www.lchfbutiken.se/: LCHF på 5 sekunder.... Ät kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, ovanjord grönsaker och helfeta mejeriprodukter. ...några sekunder till: Ät naturlig mat, undvik kemiska färgämnen, smakförstärkare och kemiska konserveringsmedel i den mån det går, om ekonomin tillåter är ekologiskt eller närodlat att föredra. Gräsbeteskött och vildfångad fisk har bättre näringsvärde än traditionellt odlat/uppfött. Undvik socker, stärkelse, gluten, spannmål, soja, majs, bönor & torkade ärtor/linser (gröna bönor/bryt/vax går jättebra). Ät varierat, ät inte korv och chark/rökta köttprodukter varje dag om det inte är nitritfritt och utan kemiska rökaromer. Låt dig inte luras ... Tyvärr framställs LCHF i många sammanhang enbart som en bantningsdiet där fokus läggs på fettet. Stora rubriker ger ett budskap där man framställer kosten som en fettdrypande diet där man äter smör & bacon med sked och sköljer ner med vispgrädde. Ingenting kunde vara mer fel. Man tar inte bort ALLA kolhydrater, man äter en hel del grönsaker (innehåller kolhydrater) som växer ovan jord, där får man i sig värdefulla vitaminer, mineraler, vattenlösliga fibrer och antioxidanter. Proteinet kommer från kött, fågel, fisk, skaldjur o ägg och mängden protein är inte större än vid så kallad "normalkost". Till proteinet och kolhydraterna äter man gärna en sås gjord av helfet grädde/cremfraiche(ca 1dl) eller ett hemmagjort kryddsmör. Det går också utmärkt att ta fettkällan från avocado, oliver, majonnäs eller ost. Genom att ge kroppen bra fett i rätt proportioner (=animaliskt fett från kött/fisk, fett från helfeta mejerier, kokosfett, röd palmolja, olivolja, avocadoolja, macadamianötolja) kan kroppen använda detta som energi och även tillverka den glukos som hjärnan behöver för att fungera optimalt (det är glukos hjärnan behöver, inte kolhydrater som många påstår). I tidningarna kan man ofta läsa att "man ersätter pasta/ris/potatis med fett" Många ser då framför sig ett jätteberg med fett, naturligtvis är det inte VOLYMEN man ersätter, det är energimängden (kalorierna) eftersom det naturliga fettet är energitätt blir mängden inte så stor på tallriken.