Nykomling
1 inlägg
Vad är en bra frukost egentligen? Om man vill äta kalorisnålt. Någon som har tips?
En bra frukost innehåller i första hand gott om mättande kalorier. En bra frukost ska inte vara kalorisnål. Den ska istället kunna hålla dig mätt större delen av dagen. Satsa på en rejäl frukost och ät kalorisnålt resten av dagen istället :-) Jag läste nyligen i någon hälsotidning att ägg är den optimala frukostingrediensen. Ägg mättar bättre än andra proteinkällor tack vare att det är från djurriket och har ett högt BV, biologiskt värde, som hade med antalet olika proteiner, essentiellla aminosyror, att göra.
...vill man snåla in på kcal så kan man dryga ut med mer äggvita än -gula, eftersom gulan innehåller mycket energi, men å andra sidan innehåller den mest näring också.
kanske typ gröt (mättande) av något med fibrer, tror havre ska vara mest mättande, blåbär eller liknande bär till sötning (istället för sylt) och ett kokt ägg. ev så pimpar man gröten med vad man nu gillar typ nässelpulver, vetegroddar, nötter/frön (mindre mängd om man ska vara kalorisnål) då får du nog i dig ganska snålt med kalorier (jämfört med andra) men det är ändå mättande och det innehåller också näringsämnen (bären, ägget, havregryna) vill man få i sig mer näringsämnen skulle jag inte kompletera med en frukt utan grönsak om du vill äta kalorisnålt (grönsaker ger mer näringsämnen/kalori) tex en paprika är ju supergod att äta som den är.
Gröt i olika former mättar och är gott. Här kan du få inspiration http://plantalicious.blogg.se/2012/september/sondagsfrukost.html
jag hade aldrig ätit gröt som frukost om jag ville äta en kalorisnål frukost. däremot omelett med massa lök, olika grönsaker, skinka i osv, jag brukar göra en äggviteomelett men slänga 1 en eller 2 gulor beroende på storlek. mättande, kalorisnålt och gott.
Vill man äta en mättande gröt har studier visat att råg är mer mättande än havre (per kcal). Varm mat mättar bättre än kall, och det man äter med sked lurar hjärnan att vara mer mättande, likaså om det har en krämig konsistens så mättar det bättre än fast. Hjärnan är rätt lättlurad ibland. Är man ute efter mättnad utan för mycket kcal så kan man söka på mättnadsindex. Där listas mest mättnad per kcal vilket kan bli lite missvisande om man går på rena kcal. Vatten hamnar ju högt där eftersom det mättar lite utan energi...
att råg mättar bättre än havre var nyhet för mig :) men en av de posetiva sakerna med havre är väl dedär speciella fibrerna som påverkar blodsockret på ett bra sätt. nog för vem har sagt att man måste använda bara en av dom? man kan ju göra gröt på havre och rågflingor kanske :D (det ska ju vara gott också så det är ett förslag om man tex inte gillar rågsmak eller om man vill variera sig smakmässigt eller om man vill äta varierat)
Jag läste om studien om råg kontra havre i vår dagstidning för nåt år sedan, och har inte lagt källan på minnet, men det kan man säkert söka upp. Ja, fördelen med havre är betaglukanerna, de vattenlösliga fibrerna som kan klibba fast på fettmolekyler och dra med sig de ut den naturliga vägen :-) Dessutom är havre glutenfritt. Fast det är inte så mycket gluten i råg heller. Men är man känslig för gluten kan det ju räcka med väldigt små mängder.
Varför inte gå in och kolla dom färdiga menyerna, där borde det ju finnas ngn bra frukost :)