Jag upptäckte det av en slump, jag gjorde en chokladmousse igår som jag matade in.
Här är det receptet f ö, om man kan dela det så?
http://www.matdagboken.se/?p=recept&ReceptID=23597
Den innehåller en hel del whisky, alkohol är som bekant en energigivare och just den här moussen innehåller ganska mycket av den varan. Summeringen över energifördelning kan med andra ord omöjligt vara rätt, eftersom alkohol räknas som den fjärde energigivaren efter fett, kolhydrater och protein.
Moussereceptet listar enbart
Fett: 56*2=112 gram (1019kcal)
Protein: 8*2=16 gram (65,6 kcal)
Kolhydrater: 16*2=32 gram (131,2kcal)
och 622kcal per portion, eller 1244kcal för hela satsen och hur jag än vänder på det kommer jag inte fram till samma.
För så här får jag det:
F: 112*9,1 = 1019,2 (eller 112*9=1008)
K: 32*4,1=131,2 (eller 32*4=128)
P: 16*4,1=65,6 (eller 16*4=64)
Summa: 1216 (eller 1200) kcal
Det saknas alltså 8,6g alkohol á 7,1kcal/g, dvs nästan 61kcal (eller 8,6*7=60,2 kcal) som bör påverka fördelningen, eller? Lägger jag till det i summan får jag alltså 1216+61=1277 (eller 1260,2) kcal istället.
Hur jag än försöker får jag inte fram 622kcal/portion (1244 kcal för hela satsen).
Nu är jag inget mattegeni, men det känns som att det blivit fel här någonstans. Jag får inte summorna att gå ihop?
Jag får det till ca 620 kcal/portion om jag bortser från alkoholen.
Jag räknar 9,3 kcal per gram fett.
Lägger jag till alkoholen så blir det 680 kcal/portion.
Min uträkning:
Fett: 9,3*56 =521 kcal
Prot: 4,1*8 = 33
Kolh: 4,1*16 = 66
Alko: 7*8,6 = 60
Men energifördelningen verkar bli helt fel. Enligt mitt sätt att räkna så borde det bli 77/5/10/9 och inte som MD visar 80/5/10/5
Men 8,6 gr alkohol verkar inte vara samma som 3 cl. Min gissning är att det är där ”felet” ligger.
Om du skriver in dessa i md så ser du att du får olika kalorimängd.
Hej!
Ja, det beror på alkoholen. 99% av recepten här som har alkohol som ingrediens kokas upp och då ska inte alkoholen räknas. Därför har vi valt att inte ha med den helt enkelt. Men i just detta fallet blir det ju fel, ska finurla på hur vi kan göra.
Trevlig helg! :-)
Nu ska jag vara jättebråkig Johan, men det stämmer inte riktigt att alkoholen försvinner vid upphettning. Det är bara delvis sant:
"En kompletterande tidsstudie med 20 procents alkoholblandning visade att förlusten av alkohol var ganska linjär under 5 minuter, vilket skulle innebära att endast 1,5–2 procent av alkoholen i vin försvinner för varje minuts kokning."
http://ltarkiv.lakartidningen.se/2001/temp/pda23854.pdf
Hoppsan, det vissta jag inte. Tack!