icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Era bästa matlåor?

På gång
27 inlägg
4 maj 2011 11:34

Behöver lite inspiration till matlådor. Jag kör ingen diet utan äter allt men håller kcal intaget på ca 1200-1400/dag. Min favvo är rostad rotsaker med fetaost och cashevnötter och en tomatsalsa. Vad är er?

  • På gång
    31 inlägg
    4 maj 2011 14:10

    galiamelonsallad med spenat, feta, rödlök & vinägrette. Till det kyckling eller grillad fläskfile..

  • Mycket engagerad
    247 inlägg
    4 maj 2011 14:37

    Min låda idag var underbar: en bit helstekt oxfilé, blomkålsmos, broccoli och vitlökssmör! Jag gillar oxå mina matlådor med ugnsbakad lax under täcke av hasselnötter & crème fraiche (hade squashtagliatelli till, men just DET var inte så gott!). Annars tycker jag att köttfärs med brysselkåls- och broccoligratäng är enkelt och praktiskt: går att göra i jättestora batcher som räcker till många lådor. Fast man tröttnar typ dag 3 ;-), så det är bra att ha något att variera med!

  • Utmärkt medlem
    612 inlägg
    4 maj 2011 16:35

    hej en lätt matlåda att göra är lax i portionsstorlekar lägg i ugnsfolie o häll på olja o timjan o skriva en vitlök på där lägg igen o in i ugnen. till det har jag wookade grönsaker köper färdiga o så en klick creme fraiche klart! nu blir det ju himla gott med sallader också o ta med när det blir varmare väder som räksallader eller kycklingsallader med fetaost etc. eller gör en köttfärspaj o frys in i portionsstorlekar. Man kan ju göra på dinkelvetemjöl så blir inte så mycket kalorier. hälsn yrla

  • Engagerad
    86 inlägg
    5 maj 2011 00:53

    Jag föredrar mat som mår bra av att stå till sig i värme, som gratänger, lasagne-varianter & soppor...

  • Veteran
    3541 inlägg
    5 maj 2011 21:35

    Yrla. Det är inte färre kcal eller lägre GI på dinkelmjöl kontra vanligt vetemjöl. Det är en väl spridd myt. De har samma energivärde och GI blir endast lägre med en annan malningsgrad, dvs om det är grövre mjöl med kli- eller krossdelar i. Dinkel är däremot nyttigare, rent näringsmässigt! Vad man däremot kan göra är att byta ut delar av det vita vetemjölet till grahamsmjöl eller havregryn som är grövre, eller mot sojamjöl som innehåller mer proteiner (för att få ner energiandelen kolhydrater). Jag har lagt in recept på en god pajdeg på havregryn och sojamjöl. Jag la in det som krämig kycklingpaj men pajdegen kan som sagt användas till annat.