icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Fjällvandra med LCHF

På gång
34 inlägg
14 juni 2012 22:34

Jag ska fjällvandra i ca en vecka i sommar (själv) och funderar lite på om jag kan fortsätta med LCHF-kost då. Jag vill verkligen fortsätta och inte lägga in ett brake, men jag behöver hjälp med tips annars kommer jag inte att klara det!! Eftersom jag vandar själv kan jag inte ta med mig mängder med tung mat och fjällstugernas shoppar har nästan bara ris och nudlar till försäljning. Det enda jag kan komma på är olika typer av soppor med torkade sojabitar, och det blir nog trist att äta morgon middag och kväll. Jag äter allt utom rött kött (så torkad korv faller bort). Vad kan jag ta med mig? Hjälp!

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    15 juni 2012 08:00

    jag har köpt en bok om hur man torkar egen mat(torka mat av eric tornblad), kanske skulle vara nått att kolla in? den handlar om hur man torkar egen mat (till tex fjällvandringar) så man kan kombinera själv. däremot ska man ju inte torka feta saker helst, men jag såg att det fanns hur man torkar lax, och grönsaker äter väl många med LCHF (har ingen koll alls bara att det ska vara fet mat med lite kolhydrater) det finns också. däremot vet jag inte om du hinner torka nå mycket innan dess. om du bara vill testa att torka nått (tex laxen kanske) kan jag skriva ner det här om du vill men för mycket orkar jag inte skriva.

  • På gång
    34 inlägg
    16 juni 2012 22:24

    Tack! Vilket toppentips!!! Jag har lite tid på mig, så det ska jag absolut prova! Att torka lax verkar svårt, men låter spännande. Torkad svamp är en klassiker och funkar jättebra och kan pimpa många rätter. :) Mer tips motages gärna. :)

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    17 juni 2012 05:56

    GAAAH skrev ett jättelångt inlägg men nu är det borta får göra en kort version, torkning i ugn: 50 grader, lucka på glänt, mat på plåt och bakplåtspapper i mitten, undervärme varmluftsugn, kan man ha flera plåtar i, ha luckan stängd, både över/under värme, lufta ut fukt då och då annars som ovan. det finns massor man kan torka, så du får säga vad du vill ha torkat men jag rabblar upp lite. svamp, bär, kålväxter (blomkål, vitkål m.m), bladväxter (sallat, spenat m.m.), grönsaker (squash, paprika m.m.), lök, örter/kryddor, baljväxter, kyckling, fisk (vit men också lax)vissa charkprodukter, ost, ägg m.m. jag har rabblat upp vad jag tror är LCHF har inte så stor koll men du kanske har det. det viktiga är att (komiskt nog) maten ska vara fettsnål men fett kan du kanske ta med sepparat (tex smör håller ju ganska länge ändå). som du ser är det ganska mkt så du får väl säga nått som du vill jag ska skriva mer om annars får jag skriva hela dagen (det är ju somsagt en hel bok) och jag har inte testat så nått än (utom svamp) så jag ska försöka skriva så nogrannt jag kan.

  • Utmärkt medlem
    590 inlägg
    17 juni 2012 20:51

    Hur förvarar man och tillagar den torkade maten? Kan vara kul att pröva på (även för den som inte fjällvandrar). Torkade bär borde passa i musli, det övriga att förvälla och woka och till soppor, tänker jag mig? Undrar också om näringsvärden bevaras? Nöjer mig med enkla svar!

  • Utmärkt medlem
    590 inlägg
    17 juni 2012 20:51

    Hur förvarar man och tillagar den torkade maten? Kan vara kul att pröva på (även för den som inte fjällvandrar). Torkade bär borde passa i musli, det övriga att förvälla och woka och till soppor, tänker jag mig? Undrar också om näringsvärden bevaras? Nöjer mig med enkla svar!

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    17 juni 2012 21:10

    hemma är förvaringen nog bäst i glasburkar (förvarar tex min rorkade svamp i glasburk) annars plast eller papperspåsar beroende på vad det är, vissa känsligare saker skulle också helst förvaras vakumförpackat. det som inte kan ätas som det är (bär, frukt, kött) ska blötläggas antingen i hett eller kallt vatten beroende på vad det är/hur lång tid man har på sig (många saker blev visst bäst med att blötläggas i hett vatten). all förädling av mat gör ju så att näringsämnen försvinner (ok kanske inte mjölksyrning) men om man gör det rätt (särkilt om man har en mattork istället för ugn) så förlorar man ju inte så jättemycket näring ändå (det är ju den älsta konserveringen man känner till). och om man tex kan torka egenodlad/egenplockad mat så tror jag nästan det kan ligga på samma nivå som det man köper i affären eftersom det har fått mogna på plantan iställt för i ett lastrum men det är bara egna spekulationer.

  • Utmärkt medlem
    590 inlägg
    17 juni 2012 21:57

    Jag förstår att man behöver en hel bok för att sätta sig in i det där.... :)

  • Nykomling
    2 inlägg
    16 februari 2013 14:03

    Om du äter kött så är det inget svårt alls! Är fjällvandrare och har torkat det mesta i ugnen! Till barnen har jag ofta torkat köttförssås, lövbiff odyl - blir jättebra och väger "ingenting"! Äter nu LCHF och inget kött... Ska ut o vandra i sommar i ett par veckor och kommer att ha med mig mycket torkad svamp och torkade grönsaker, olivolja, kokosfett och MASSA äggpulver! :-) Även lite torkade bär och kokosmjöl, så jag kan röra ihop ngt plättliknande! Buljong är också gott som soppbas, parmesanost är bra också! Lycka till!