icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Fler livsmedel - dela med sig

Veteran
3541 inlägg
30 juli 2012 14:27

Jag tycker det vore jättebra om det funnits någon slags databas där man kan dela med sig av egna livsmedel. Som det är nu så finns ju "bara" livsmedelsdatabasen (och den är ju i.o.f.s. rätt välfylld men stundtals svår att hitta i). Jag har lagt upp några livsmedel som jag inte hittat i livsmedelsdatabasen och är då noga med att få med även vitaminer och mineraler så korrekt som möjligt. Jag delar gärna med mig av detta arbete med att lägga upp livsmedel och tror säkert att andra också gör det. Frågan är bara var man kan hitta om andra lagt upp livsmedel. Det borde rimligvis finnas fler som gör det eller som efterlyser just det som man tycker saknas i livsmedelsdatabasen. Så vi kan kanske dela med oss här så länge? Och efterlysa livsmedel här? För inte så länge sedan efterlystes svarta oliver inlagda i lag. Det har jag i min databas. Likaså den nästintill fettfri kvarg (som bl.a. säljs på Lidl men som även ICA har), Apetina "fetaost". och svarta bönor (men där minns jag att det var svårt att hitta all näringsfakta, men lyckades tillfredsställande till slut). Igår blev det en Naturdiet shake på gymmet (så det la jag in eftersom det saknades). Jag har även lagt upp bl.a. kokoschips (eftersom det var annan energifördelning än kokosflingor), sötpotatis, hampafrö, havtorn (eftersom det ingick i en fryst superbärmix, men jag saknar fortfarande fakta för frysta gojibär, så där använde jag motsvarande kcal torkade). Och så trivialt som knäckebrödet Falu Råg-rut, som om det inte finns tillräckligt att välja bland :-) (men för att det är vad jag äter oftast). Fast i livsmedelsdatabasen heter det ”hårt bröd” (det gäller minsann att vara flexibel i sin sökning för att hitta det man vill). Så, fritt fram!

  • På gång
    35 inlägg
    31 juli 2012 09:03

    Jag tycker det är ett väldigt bra förslag.....en databas är ju en stomme, men det kommer ju nya grejer hela tiden, så den har ju svårt för att bli helt aktuell. Men jag har inte en aning om man skulle göra...för mina datorkunskaper är rätt begränsade

  • Veteran
    5951 inlägg
    31 juli 2012 10:25

    Man ska vara medveten om att egeninlagda livsmedel kan vara fel också, helt ovanligt att det glöms komma (så att 1,6g blir 16g t ex) är det inte eller att fett, prtein och kolhydrater blandas ihop eller att salt och natrium förväxlas (eller något annat av tusen chanser att göra fel). Fast det gick kanske att markera dem på något sätt så att de skiljde sig från SLVs, som trots allt är kontrollerade av livsmedelsverket. Annat typsnitt eller färg på texten, en liten asterix eller nått?

  • Veteran
    1881 inlägg
    31 juli 2012 10:49

    Men det hamnar väl inte i samma databas, eller gör det de? Trodde det man la in själv eller kopierade hamnade i just egna livsmedels listan. Listan från SLV kan vi väl inte ändra i, eller kan vi? Personligen litar jag mest på mig själv, har sett för många felräkningar i matdagböckerna, så det som inte finns lägger jag in, går lika snabbt som att kopiera och det flesta uppgifter finns att hitta antingen på tillverkarens hemsidan eller produktförpackningen. Misstänker att slv databasen skulle bli bättre om den uppdaterades till en nyare utgåva, den vi har här nu har många år på nacken. Mait...falu knäcke kommer ju fram om man söker på falu, samma med wasas olika sorter, bara att söka på wasa så dyker flera sorter upp. :)

  • Engagerad
    63 inlägg
    31 juli 2012 15:48

    I ShapeUp:s databas ser man vilka som är inlagda centralt, och vilka som är inlagda av nån annan. Sen är det ofta så att samma livsmedel är inlagt typ 6-6 gånger, och är alla dessa lika brukar jag litapå värdena.

  • Veteran
    3541 inlägg
    31 juli 2012 21:37

    Tanken är att slippa lägga ner en massa tid själv för att leta upp och lägga in alla värden. Var och en kan ju själv kolla de livsmedel man lägger in, alltså kopierar från någon annan. På samma sätt som när man själv lägger in. Jag är rätt noga när jag letar vitamin- och mineralvärden, och det är inte alltid så lätt eftersom det kan sklija mellan olika källor. Svarta oliver t.ex. finns ju i olika sorter med lite olika värden näringsfördelning mm. Men då har jag lagt in det som är minst fördelaktigt så att det inte blir fel på det hållet i alla fall. När det gäller sötpotatis så var det också lite olika bud beroende på var man hittade fakta, och beroende på om det gällde rå eller bakad. Likaså varierade en del värden (c-vitamin tror jag) väldigt mycket på havtorn. Halfdevil. När det gäller Falu Råg-rut knäckebröd så är det märkligt nog en dalle01 som lagt upp det ni hittar i livsmedelsdatabasen och där ingår inga näringsvärden såsom vitaminer och mineraler. Jag vill ha inlagt livsmedel komplett även med vitaminer och mineraler. Jag har försökt ta kontakt med denna signatur men han/hon har inte varit aktiv på väldigt länge och går inte att nå. Jag har även försökt via matdagbokens experter men... det hände aldrig något. Det gick således inte att få till på annat sätt än att lägga till det själv med den info jag ville ha! Därför valde jag att lägga in det själv.

  • Veteran
    1881 inlägg
    31 juli 2012 22:00

    Mait.....När jag söker på falu får jag upp Hårt bröd råg ca 14% fibrer Falu rå..." och där finns allt med. Finns iofs en till men jag kan inte se om nån annan lagt till den. Hur ser du vem som lagt till vad i slv listan, jag kan bara se det i egna livsmedels listan? Knepigt om det ligger egeninlagda livsmedel i slv databasen, dom borde hamna i den egna listan istället så vet man att dom kan behöva kollas lite extra om man är petig. Ja, jag fortsätter nog med mitt andra matregistreringsprogram, känns som det funkar betydligt bättre men så är det ju bara ett registreringsprogram oxå. :)

  • Veteran
    3541 inlägg
    31 juli 2012 22:07

    Jo, det är jättemärkligt ! men jag har märkt det på andra livsmedel också. Då har det i.o.f.s oftast varit Johan, matdagbokens grundare, så då har jag inte lagt så stor vikt vid det (men där saknas också ofta all näringsinfo), men det finns som sagt andra! Man ser det inte förrän det hamnar i den egna livsmedelsdatabasen. Om du går in i din matdagbok och provar så ska du se. Välja lägg till måltid och sedan sök upp livsmedlet på livsmedelslistan och klicka ner det i din måltid. Gå sedan in i din livsmedelslista. När det gäller "Hårt bröd ... Falu råg" som du nämner så tror jag det var så att energifördelningen inte stämde med verkligheten.

  • Nykomling
    1 inlägg
    14 december 2014 10:31

    Hej, menar ni att funktionen att hitta livsmedel som andra medlemmar har lagt in redan finns? Var hittar man det? Kommer det in i livsmedelslistan? Hur ser man skillnad på om deklarationen kommer från matdagboken, livsmedelsverket eller medlem? Det är ju som sagt lätt gjort att det blir fel när man för in själv.

    Just nu ska jag äta Lidls lingonbröd från bake off, och undrar hur jag ska registrera det. Jag tar nog ett annat lite sött mörkt bröd, t ex lingongrova.

  • Veteran
    7561 inlägg
    14 december 2014 12:34

    Det som hände i somras måste ha varit något knas, för vad jag kan se så finns det i dagsläget 2 livsmedelssidor: den som kommer från Livsmedelsverkat och den som man skapat själv. Den senare ska ingen annan kunna se och så hoppas jag att det kommer fortsätta vara. Vilken djungel det skulle bli annars surprise

    vikta; om du inte vet innehållet i Lidls bröd så tycker jag att du ska fråga dem. Då kan du ju lägga in det precis enligt deras innehållsförteckning. Om jag inte vet skulle jag nog också välja lingongrova