icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

För mycket fosfor bara av frukosten!

På gång
25 inlägg
21 april 2010 07:07

Är det någon fara att få i sig för mycket fosfor? Jag sitter och planerar fram och tillbaka för dagens mål, men hur jag än gör så har jag på tok för mycket fosfor än rekommenderat RDI, och så insåg jag att det beror på min frukost! (som jag ätit varje dag i säkert 4 månader)

I min havregrynsgröt har jag linfrön och solrosfrön, och jag trodde det var bra, men som sagt så ligger fosfor-halten för högt bara av detta, och vad jag än äter resten av dagen blir det ännu högre så nu vet jag inte vad jag vågar äta! Borde jag inte äta denna frukost då? Blir himlans förvirrad alltså...
 

  • Engagerad
    59 inlägg
    21 april 2010 11:43

    Jag har bara solrosfrön i min havregrynsgröt.

  • På gång
    25 inlägg
    21 april 2010 16:33

    Ja, kanske får göra så jag med! känns ju inte alls bra att ligga så mycket över RDI, det trodde jag aldrig! lite frön och intaget e redan alldeles för högt... fast det är svårt att veta, för vissa vitaminer osv spelar ju inte så stor roll om man får i sig för mycket!

  • Nykomling
    6 inlägg
    21 april 2010 20:01

    Ja, fosforstapeln skjuter i höjden även för mig nästan oavsett vad jag äter. Ligger konstant på 300-450 % av RDI, vilket enligt Wikipedia kan orsaka kalciumbrist då kalcium måste frigöras för att fosfor ska kunna föras ut i urinen.Nu ligger jag även långt över RDI när det gäller kalcium, så det kanske tar ut varandra?

  • Veteran
    5951 inlägg
    21 april 2010 22:16

    Behov
    Det exakta behovet av fosfor är inte känt men varierar med ålder, energiintag
    och kolhydratintag och är också relaterat till kalciumbehovet (Ca/P-kvoten).
    Kalcium/fosforkvoten för nyfödda relateras till förhållandet i modersmjölk
    (2: 1). Under småbarnsåret rekommenderas samma kvot som i vanlig mjölk
    1:1 Och likaså för vuxna rekommenderas ekvimolära, d v s 1:1.

    Brist
    Fosforbrist är extremt sällsynt eftersom fosfor är rikligt förekommande i all
    mat. Brist kan därför enbart uppstå vid extrema förhållanden, t ex total svält
    eller speciella sjukdomstillstånd. <klipp>

    Överskott
    Högt fosforintag vid samtidigt lågt kalciumintag anses kunna leda till osteoporos.

    Förhöjda nivåer av fosfor i blodet (hyperfosfatemi) innebär risk för förändrad
    hormonell styrning av kalciumomsättningen med förkalkningshärdar i njurarna
    som följd.

    Rapporter finns om att höga fosforintag i viss utsträckning kan påverka upptaget
    av järn, zink och koppar.

    Källor
    Mjölk och mjölkprodukter samt kött och fisk bidrar med den största andelen
    fosfor. I dessa livsmedel finns fosfor i löslig form och tas lätt upp av kroppen.

    I animaliska livsmedel kan fosfor utnyttjas till 70–80 procent. Utnyttjandet av
    fosfat från fiberrik, vegetarisk kost är betydligt lägre, 30–50 procent. Detta
    beror på att det i vegetarisk kost förekommer bundet till fytinsyra som inte
    resorberas.

    Under senare år har kostens fosforinnehåll ökat påtagligt (10–15 procent)
    via ökad konsumtion av bearbetad och raffinerad mat och användning av
    tillsatser.

    Läskedrycker, t ex coladrycker, är extremt rika på fosfater – en burk innehåller
    ca 500 mg.

    Fosforintaget uppgår i genomsnitt till 1 500 mg per dag i en blandad kost.
    Variationen är beroende av mängden protein och typen av proteinkälla (vegetabilisk
    eller animalisk).
    http://www.mjolkframjandet.se/__data/assets/pdf_file/0004/2578/Fosfor.pdf

    Att enbart stirra på fosforintaget är inte så bra, det är lätt att bli nojjig helt i onödan då. Jämför med kalciumintaget och kolla varifrån ert fosfor kommer. Även om det nu finns fosfor i t ex havregryn så betyder det inte att kroppen kan absobera allt fosfor pga fytinsyran.

    Om kalcium och fosfor balanserar någorlunda och en god del av fosforet i stapeln kommer från t ex bröd, gryn eller andra vegetariska källor behöver ni nog inte oroa er.

    Det är nackdelen med den här typen av rapportering, det är sällan så enkelt som att 'ligg på RDI så är det lugnt'.

    Fast ligger man högt på fosfor, lågt på kalcium och dessutom lågt på D-vitamin kanske man bör fundera på osteoporos och hur kul det är. D-vitamin reglerar nämligen balansen mellan fosfor och kalcium (samt reglerar hur de utsändras från tarm respektive skelettet), och är en viktig del av insulinets utsöndring.

    Det är ingen slump att fosfor inte finns med i bra vitamineral-tillskott.

  • På gång
    25 inlägg
    22 april 2010 07:15

    Nej, visst ska man inte stirra sig blind, det är ju mer invecklat än att bara få upp alla staplar till RDI.Jag får nog iallafall göra som du ElWolfo och äta mer kalcium! Benskörhet är något jag alltid varit livrädd för, eftersom jag höll på med ganska ohälsosamma "dieter" när jag var yngre. Och just kalcium och D-vitamin som du skrev om LadyG är de staplar som hamnar lågt hos mig, känns som att jag inte lyckas få ihop det hur jag än gör! Ska försöka ordna upp det nu :)Tack så mycket för hjälpen!!

  • Veteran
    5951 inlägg
    22 april 2010 11:48

    Om du under en kort period behöver hjälpa kroppen lite kan du alltid köpa vitamintillskott, de innehåller inte hela RDI D-vitamin och kalcium men oftast runt 15% åtminstone och det är ju en bra början medan du jobbar på att hitta balansen i kosten också.Nu kan man inte bokföra vitamintabletter på Matdagboken än men jag tror det kommer, jag har för mig jag läste att det är på väg :-)

  • Mycket engagerad
    237 inlägg
    22 april 2010 16:09

    Jag har samma problem med fosfor och kalcium så jag ar köpt kalciumtabletter.. tyvärr glömmer jag hela tiden att jag gjort det :POm jag minns rätt så är det också så att bara en liten liten del av de vitaminer och mineraler man får i sig i tablettform kan tas upp av kroppen, så det är mycket bättre att försöka få i sig det från råvaror.Det svåra är att kalciumrika produkter ofta också innehåller minst lika mycket fosfor...

  • Veteran
    5951 inlägg
    22 april 2010 17:34

    Nu känner iofs kroppen ingen skillnad på vitaminer från piller och från mat, kroppen tar upp det den kan oavsett källa men visst stämmer det att den bara tar upp en del av det som finns i kosten. Men det är mer än bara en liten liten del.

    Sen tror jag iofs att mat är bättre av flera anledningar, men för att tillfälligt lösa problem i kosten kan tillskott behövas. Det är inget man ska förlita sig på helt däremot, och har man väldiga problem eller är väldigt orolig ska man nog anlita en dietist.

  • På gång
    25 inlägg
    22 april 2010 22:11

    Ja, jag vill ju så gärna lyckas få i mig allt jag behöver genom maten, fattar inte att jag inte lyckas få ihop det! Hur svårt kan det vara lixom! Men vad jag än äter som innehåller kalcium och d-vitamin så höjs den där himla fosfor-stapeln oxå...Jag känner igen det där med att kroppen lättare tar till sig näringen från riktig mat (vad det nu än betyder), men jag håller absolut med om att det kanske är bättre att hjälpa till på traven i perioder då man behöver!Förvånar mig inte ett dugg att kalciumtabletter innehåller fosfor, jag är ju förföljd av det ;)  men jag har vitamineraltabletter här hemma som jag ska börja ta igen iallafall!I värsta fall får jag väl sluta äta min älsklings-havregrynsgröt, men det känns ju inte som att man ska behöva det tycker jag!

  • Veteran
    5951 inlägg
    22 april 2010 22:13

    fortsätt du med din havregrynsgröt, eftersom du lugnt kan räkna med att av den fosfor som finns i grynen så tas bara cirka 30% av den upp. Det visar inte matdagboken däremot, den bara visar  vad som finns. Inte vad kroppen kan tillgodogöra sig.