Hur gör man för att äta mer kalcium än fosfor egentligen? Jag tittar igenom matlistan och hittar bara några enstaka saker som innehåller mer kalcium: oliver, mjölk, oskalade sesamfrön, apelsiner ... men nästan alla grönsaker, all fisk och allt kött verkar innehålla mer fosfor. När jag tittar på vad andra äter verkar de också äta mer fosfor än kalcium. Konstigt att inte alla är självlysande ;-) Om det egentligen är ett problem vet jag inte. Ingenting tyder på det och jag kan mycket väl återgå till att låta det där bli som det blir, men om det nu är någon som går in för detta och lyckas, vore det kul att veta hur det går till.
På gång
47 inlägg
Jag upptäckte just samma fenomen själv, och jag som tycker jag äter tämligen vettigt ändå..?
Fast då är förståss inte vitamintabletterna jag tar medtagna i beräkningen, de innehåller 15% av RDI kalcium (120mg) och inget fosfor.
Är det inte bra att äta mkt fosfor? Har aldrig hört det faktiskt...;)
Nix, det är inte alls bra. Fast jag hade inte heller någon aning om det tills jag läste den här tråden:
http://www.matdagboken.se/?p=forum&KategoriID=35&TradID=631&LimitStart=0
Kan vara bra att veta att det krävs 3-4 gånger mer fosfor än RDI regelbundet under en längre tid för att det ska bli skadligt. Det är inget jag lyckats uppnå med vanlig blandad kost typ husman även om fosfor drar i väg nån dag då och då. Läs gärna mer här http://www.vitaminsidan.se/mineraler/fosfor
Nåt annat jag tänkt på är att det verkar som att fosfor intaget blir högre här på matdagboken än motsvarande program, hälsovakten...Har funderat lite på om det felar nånstans ändå ska ju bägge hämta info från livsmedelverkets databas....Hm?
Jag gjorde nån tråd om detta och min lösning blev att köpa brustablett-tillskott med kalcium i. Alltså hur jag än gör så lyckas jag aldrig "på naturlig väg" få i mig mer kalcium än fosfor. Får alltid i mig för mkt enligt denna sida.