Försökt läsa och läsa men har inte fått kläm på vad som är skillnaden på GI och LCHF? vilken av dem har bäst effekt? Kan dem med diabetiker använda LCHF? Kan man kombinera dem båda? Tacksam för svar.
Försökt läsa och läsa men har inte fått kläm på vad som är skillnaden på GI och LCHF? vilken av dem har bäst effekt? Kan dem med diabetiker använda LCHF? Kan man kombinera dem båda? Tacksam för svar.
Den största skillnaden är väl att LCHF vill begränsa intaget av kolhydrater så mycket som möjligt medan man i GI fokuserar på att de kolhydrater man äter är långsamma kolhydrater, och att man kombinerar ihop måltiden på så sätt att den totalt sett får ett lågt GI.
LCHF har ju oftast bäst effekt på vikten. Men tror att GI har bättre effekt på en långvarig god hälsa också. GI maten är framtagen från början för diabetiker. LCHF vet jag inte men det borde ju intw ha någon negativ effekt eftersom det bara är en utökning av GI. Men om du är osäker borde du ta kontakt med en läkare innan du börjar. Hoppas du hittar vad som passar dig!! :)
Att kombinera LCHF och GI är kanske också svårt. Eftersom du äter mycket fett och lite kolhydrater i LCHF blir det fel om du då smyger i långsamma kolhydrater tillsammans med allt fett du äter.
LCHF och GI-metodens viktnedgångsfas har många likheter då man begränsar kolhydratsmängden. Skillnaden kommer då man i nästa GI-fas introducerar mer kolhydrater i kosten.
Kombinera: Ja och nej.. Beror på hur strikt man vill vara, men om du inte styrketränar hade jag inte valt att kombinera utan köra vilken av dem man anser själv fungerar bäst. LCHF är i min mening att föredra som diabetiker.
Det går inte att kombinera eftersom GI, det glykemiska indexet, mäts på 50 g kolhydrater, och när det gäller LCHF handlar det om att få i sig så få kolhydrater att GI inte är relevant. Metoderna däremot är, som sagt, inledningsvis rätt lika eftersom det då gäller att dra ner på mängden kolhydrater, men GI-metoden är inte lika extrem som LCHF och förmodligen lättare att leva med i längden och i sociala sammanhang.
Hej har nu kört Lchf i 14 dagar, snubblat någon gång på glass men annars skött mej......tror ja. Inte gått ner nått,,,,,va gör ja för fel? Ja fattar inte riktigt detta me att ena stunden får man äta sen ska man räkna kolhydrater i alla fall eller???? Gittan
GI tillåter spannmål, sockerarter/kolhydrater så länge de kommer från källor som påverkar ditt blodsocker långsamt, det gör inte LCHF (i stora drag ska du utesluta bröd, pasta, ris, potatis, spannmål och frukt vid LCHF, men som är helt ok vid GI) Som diabetiker bör det självklara valet falla på LCHF då det kommer ge ett mindre insulinpåslag som är önskvärt vid just diabetes.
gittan65. Man kan bara gå ner i vikt om "utgifterna" (förbränningen) är större än "inkomsterna" (näringsintaget). För att få bättre kontroll på hur mycket energi du får i dig så är det Matdagboken som gäller, alltså att väga/mäta allt man äter och fylla i matdagboken som sedan räknar ut energin, och energifördelningen åt dig. Då ser du hur mycket/lite kolhydrater du får i dig och kan på så sätt upptäcka "fällor" och "fördelar", alltså vad man bör äta mindre respektive mer av, om man följer LCHF-dieten. Tyvärr kan man ännu inte se GI-värdet på måltiden, eller summerat för dagen, vilket inte borde vara så svårt att koppla ihop, men man kan kolla upp de livsmedel man äter i en GI-tabell om man vill veta. Men de flesta vet redan vilka som hör till de snabba kolhydraterna som man bör undvika.