icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Fröknäcke jag hittade här men undrar en sak ???????

Utmärkt medlem
555 inlägg
22 december 2012 11:14

Snälla ni som läser detta hur mycket är 1.0 gram solroskärnor för det stog så i receptet någon som vet ????????????????

  • Veteran
    1881 inlägg
    22 december 2012 13:36

    I tsk väger ca 3g. Låter som väldigt lite med ett gram tycker jag, väldigt svårt att mäta upp om inte annat.

  • Utmärkt medlem
    555 inlägg
    22 december 2012 15:12

    Tycker ja med du, jag undrar om det inte står fel i receptet jag....ska kolla efter något annat du. Tack för ditt svar och så önskar jag dig en God Jul o Ett Gott Nytt År

  • Veteran
    3541 inlägg
    23 december 2012 22:42

    Här är mitt recept på Fröknäcke. Du kanske kan jämföra och se proportionerna. Fröknäcke Ingredienser: 1 dl Sesamfrön 1 dl Solrosfrön 0,5 dl Krossade linfrön 2 dl Mjöl* 0,5 tsk salt 0,5 dl Rapsolja 2 dl Hett vatten Strö ev. över flingsalt och/eller vallmofrön. Variationstips: * Originalreceptet jag har fått innehåller Dinkelmjöl, men det går bra att byta ut till vilket mjöl man vill beroende på vad man vill ha för smak och om man vill ha det t.ex. glutenfritt. Jag har provat mandelmjöl, sojamjöl, skrädmjöl (rostad havre) och majsmjöl. De olika sorterna har olika sammansättning och ger därmed olika konsistens (olika ”klistrigt”) när man ska bre ut det, och olika sprödhet när det är klart. Det går också bra att byta ut de olika fröerna efter smak och tillgång. Jag har provat byta ut ca hälften av solrosfröna mot pumpafrön med gott resultat. Prova även att tillsätta 2-3 tsk pepparkakskrydda (lika delar kanel, nejlika och ingefära). Gör så här: Sätt ugnen på 150-175 grader. Blanda de torra ingredienserna. Häll i olja och hett vatten och blanda runt. Det blir som en gröt. Låt svälla en stund och bre sedan ut smeten på en bakpappersklädd plåt (tunt och jämnt). Smaksätt ev. med flingsalt eller vallmofrön. Eller kanske lite riven parmesanost? Grädda i 150-175 grader 50-60 min. Ta ut efter halva tiden och skär i bitar (som små kex eller stora som knäckebröd).

  • Mycket engagerad
    424 inlägg
    23 december 2012 22:47

    Hallå! Skriver på mobilen, då jag kan inte länka- men kolla på sockertjocken.se och sök på frökex. Helt utan mjöl. Bara frön:)

  • Veteran
    3541 inlägg
    24 december 2012 23:13

    Man kan som sagt byta ut mjölet mot ett mandel-, nöt-, kokos- eller frömjöl. I sockertjockens recept har man bytt ut mjölet mot några matskedar pofiber och fiberhusk (och bytt rapsoljan mot kokosfett) för att "klistra ihop" fröna till kex/knäckebröd. Men svaret på trådstartarens fråga är nog att det ska vara 1 dl solroskärnor och inte gram.

  • Mycket engagerad
    247 inlägg
    4 januari 2013 12:28

    Här kommer mitt f0avoritrecept på Fröknäcke, utan mjöl! Blanda 1 dl solroskärnor, 1 dl sesamfrön, 0.5 dl linfrön, 2 msk pofiler, 1 msk fiberhusk och 0.5 tsk salt i en bytta. Koka upp 2.5 dl vatten och lägg i 50 gram smör. Häll över vätskan på frömixen och rör runt, smeten sväller till en deg rätt snabbt. Bred ut på plåt. Ca 150 grader på ugnen och gräddningen tar ca 60 min.