icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Frysa obakad sconesdeg?

Utmärkt medlem
610 inlägg
3 september 2011 11:19

Har funderat på om det går att frysa sconesdeg, är det någon om det går? Har tänkt gjort degen färdig och baka ut dem till tekakor och sedan frysan in dom, sedan tar jag upp dem när jag ska grädda dem. Tänkte på om man kunde få nybakat bröd när vi är i husvagnen till vinter!!!!!

  • Mycket engagerad
    342 inlägg
    3 september 2011 12:58

    http://www.familjeliv.se/Forum-22-72/m45397032.html#replyformanchor Hittade denna länk när jag googlade - kan kanske vara nåt för dig?

  • Utmärkt medlem
    610 inlägg
    3 september 2011 13:04

    Ska kolla denna!

  • Veteran
    2296 inlägg
    3 september 2011 20:43

    Detta är inte scones deg men verkar okej denna ska jag prova på,, jag har provat frysa in sconesdegen, lämnade den lite lös o frös i st, funkade bara bra då,, ett tag sen nu,, men att frysa färdiga är ju ingen hit

  • Veteran
    3541 inlägg
    3 september 2011 22:11

    Det går bra att frysa sconesdeg och sedan bara grädda till färdiga scones, men ännu bättre är i så fall att frysa vanlig jästdeg, det ger ännu bättre resultat och godare bröd. Spara din tid (den tid du behöver passa degen med jästider m.m.) genom att göra kalljästa frallor. Då slipper du värma degvätskan och blandar bara ihop alla ingredienser och gör frallor som sedan får jäsa i kylen över natten.

  • Veteran
    1354 inlägg
    4 september 2011 03:02

    Jag har hört att bakpulvret reagerar i kontakt med vätska. Om jag hört rätt eller minns rätt törs jag inte gå ed på. Men det skulle ju kunna förklara varför det inte är nån hit att frysa sconessmet. Men jag hittade ett recept som verkade jättesmarrigt. Det ska jag göra dubbel sats av. Tack för tipset om eget bake off, allihop! http://www.alltommat.se/recept/Eget-bakeoff-brod-medhasselnotter-och-gojibar-11166

  • Veteran
    3541 inlägg
    4 september 2011 22:36

    Jo det stämmer att bakpulver reagerar som jäsmedel när det kommer i kontakt med vätskan, men det hindrar det inte från att kunna frysas, på motsvarande sätt som jästbröd jäses innan det stoppas i frysen. Men tanken med bakpulver är just att det går fort och att man inte behöver vänta på jäsningen, och därför kan man göra degen direkt och stoppa in i ugnen. Deg med bakpulver bör gräddas direkt och inte vänta som färdig deg på att få stoppas i ugnen medan jäsdeg med fördel kan vänta, och t.ex. kalljäsa under natten och gräddas på morgonen.