icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

fullkornspasta.

Nykomling
1 inlägg
4 november 2013 22:56

Hej. Har recept på en sån god lasagne med fullkornsplattor. Men nu finns de ju inte fullkornsplattor att köpa längre. Ser dock att all fullkornspasta är av durumvete. Så min fråga kan man då anv lasagneplattor av durum vete?? Sen ang potatis.. Ngn som vet Gi värdet om man kokat låtit kallna. Vet att du sjunker men är man under 60 i gi index då? Tacksam för svar!

  • Veteran
    1881 inlägg
    4 november 2013 23:30

    Att pastan är gjord på durumvete betyder inte automatiskt att den innehåller mer fibrer eller är av fullkorn. Kolla vad det står på förpackning, oftast så står fibermängden där. Jag kollade mina gröna lasagneplattor av durumvete och dom hade bara 4,6g fibrer, inte speciellt mycket. Om du tex använder sådana plattor så kan du ju tillföra fibrer i nån form istället, finns ju många fiberrika grönsaker att välja på och då blir måltiden i helhet nyttig. Kall potatis har lägre GI, läste 22 nånstans men vet inte hur tillförlitlig den summan är, men att bara stirra sig blind på potatisen blir lite fel då hela måltiden påverkar värdet. Utgår ifrån att du inte ska äta bara kokta kalla potatisar då. :D