På gång
50 inlägg
Ätit lchf sedan 15 april i år, men saknar frukt så himla mycket! Så jag funderar på GI! Någon som kan förklara tänket på GI och vad skall man ära å inte äta!?
Lite läsning om GI: http://www.gi-tabell.se/articles/view.asp?articleid=13 En GI-tabell med livsmedel: http://www.gi-tabell.se/articles/view.asp?articleid=11
Börja med att välja frukt som inte har alltför högt GI (ett tanke-hjälpmedel kan vara att tänka var frukten växer, här i Sverige eller i tropiska länder). Om du vill hålla ett lågt GI när du äter frukt så komplettera med proteiner och/eller fett, t.ex. genom att tillsätta kvarg/keso och/eller nötter/mandel. Kanel är en krydda som också hjälper till att sänka GI. Så krydda gärna med kanel.
hahah jag är nog världens trögaste! för jag försår inte hur man räknar ut vad som har lågt Gi!!!
Men har du följt LCHF tidigare så vet du väl ungefär? Låna en bok om GI på biblioteket eller läs på nätet.
Jag äter GI-likt men är inte så noggrann, mäter och väger inget och kollar inga tabeller. Har också utgått från LCHF och har kött , fågel och fisk samt alla grönsaker som bas. Sedan har jag lagt till råris, quinoa, bönor, linser, kokt kall potatis, alternativt blandat potatis med broccolli och blomkål. Äter inte vanligt bröd alls av andra orsaker men grovt bröd kan du ju äta men kanske med måtta annars finns ju en del LCHF bröd som är bra. Jag äter all frukt de dagar jag tränar , andra dagar äter jag bara grapefrukt, jordgubbar, blåbär och hallon. Det gäller att skippa allt vitt som snabbt går igenom kroppen men inte göra det för komplicerat!
Vad är skillnaden mellan Gi och Lchf?Jag äter Gi men verkar vara nästan samma som Lchf. Fast jag äter inte feta produkter som vispgrädde, 3% filmjölk, steker ej i margarin tex. Utan jag tar de med så lite fett i, tex kvarg 0,3%, Lättfil mm. Försöker undvika kolhydrater helt å hållet men blir fundersam på skillnaden?
Skillnaden är ju att man med GI äter långsamma kolhydrater (och nyttigt men begränsat med fett) medan LCHF minimerar antalet kolhydrater och ökar mängden fett avsevärt. Inledningsvis är det samma diet. Då tar man bort "alla" kolhydrater för att sedan införa bra/nyttiga kolhydrater (de långsamma). En del forskare hävdar att det inte är bra att hålla kroppen i ketos för länge, helst inte längre än sex veckor. De menar att bristen på kolhydrater kan försämra immunförsvaret, samt brist på vissa mineraler. Det går att hitta bra info på nätet eller på biblioteket! Jag har läst mig till att det är tre faser: Fas 1. Ketos. Omprogrammering från fettinlagring till fettförbränning - en halv till en vecka. Max 20 g kolhydrater per dag. Fas 2. fettförbränningsfasen - ca 5 veckor (upp till sex veckor). Nu sätter fettförbränningen fart. Max 40 (enstaka tillfälle 60) gram kolhydrater per dag. Fas 3. Stabiliseringsfasen - resten av livet. Ät så här- förbli smal! Du får äta kolhydrater men de ska ha ett så lågt GI som möjligt för att ha minsta möjliga effekt på blodsockerhalten och insulinproduktionen.