icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Glutenallergi och vegetarian.

Nykomling
4 inlägg
8 februari 2012 14:40

Hej. Har nyss fått reda på att jag är glutenallergiker. Förutom det är jag vegetarian och jag tänker INTE börja äta kött. Tidigare har jag ätit mycket pasta pga av dess höga proteinhalt, men det har jag inte lust med längre (får så ont i magen). Har någon tips på vad jag kan äta? Är glutenfri mat dyrt i förhållande till vanlig? Bör jag tänka på något speciellt? Tacksam för svar!

  • Mycket engagerad
    375 inlägg
    8 februari 2012 15:03

    Hej! jag är semivegetarian (äter fisk) och har mycket magproblem så har testat att äta glutenfritt en månad nu och blivit mycket bättre! Tänker börja äta gluten igen för att kunna göra en ordentlig utredning hos läkare. Jag har ätit glutenfri pasta ibland, det är dyrare tyvärr men är ju kul att kunna äta samma mat som mannen :) Tycker pastan är helt okej, brödet kan vara svårare att hitta nåt bra. Annars finns ju ris, risnudlar, potatis, bovete, quinoa mm. Äter oftast havregrynsgröt (ren havre) eller yoghurt med dinkelpuffar till frukost. Hälsokostbutiker som säljer livsmedel har ofta mycket glutenfria alternativ tex bovete, boveteflingor, quinoapuffar och dyl, men hälsokosthyllan och den glutenfria hyllan i vanliga butiker har ju också en hel del numera. Du bör nog mest tänka på att läsa innehållsförteckningen när du handlar mat, lite jobbigt i början men man vänjer sig. Proteinintaget är sällan ett problem även om man är vegetarian, snarare järnintaget ias. Men registrerar du vad du äter här ser du ju hur mycket du får i dig och kan justera efter det. Den här sidan har mycket tips och även recept: http://www.allergimat.com/

  • Nykomling
    4 inlägg
    9 februari 2012 08:11

    Tack för tipsen!