Åtminstone om man ska tro Expressen... http://www.expressen.se/halsa/test-avslojar-gront-te-kan-vara-en-sockerbov/ Handlar detta om skrämsel, sensationsjournalistik eller ligger det sanning i att tepåsarna innehåller socker? Själv försöker jag ju undvika "det vita giftet" så gott jag kan och dämpar sötsuget med just grönt te! Det ska man kanske sluta med? Jag köper mestadels Lidls gröna te samt Yogi (det finns deklrerat på Yogi-teerna att de är sötade med stevia). Ska man föra in tedrickandet i matdagboken?
På gång
38 inlägg
Eftersom det inte är Expressen själva som gjort artikeln utan Norska TV 2 så är det nog inte sensationsjournalistik. Särskilt inte om man läser vad Unilever själva skriver om saken: "Det er Unilever som markedsfører Lipton i Norge. I en e-post skriver de at de bruker maltodekstrin som en del av smakstilsetningen. Maltodekstrin inneholder sukker, men i så små mengder at det ikke gjør teen søt, skriver Unilever til «TV 2 hjelper deg». Twinings ønsker ikke å stille til intervju, men skriver i en e-post at de deres egne tester viser at det er cirka ti prosent sukker i teposene med Green Tea & Lemon. Twinings påpeker også at mengden sukker blir mye mindre når du putter teposen i vann, og at det derfor blir feil å snakke om hvor mye sukker det er i selve teposen. Grunnen til at de har tilsatt sukker er ifølge Twinings at sukkeret blir brukt som en bærer for sitronsmaken i teen. De skriver også at europeiske merkeregler ikke krever at slike bærere for smak er spesifisert i ingredienslisten til produktet. Samtidig krever Twinings at vi ikke sender reportasjen om sukker i teen på tv, og at vi stopper forhåndsreklamen for programmet. " Källa: http://www.tv2.no/2014/03/13/underholdning/tv-2-hjelper-deg/5404321#.UyVIVeZOWUn
För de flesta kanske en liten mängd socker går att försumma. Men som du vet, LadyG, så försöker jag att hålla ett ätfönster på 8 timmar och utöver det inte få i mig något som triggar insulin. Dessutom anser jag starkt att allting som finns i ett livsmedel ska deklareras på förpackningen. Det blir naturellt grönt té för mig hädanefter, så vitt jag förstod så är det de smaksatta som är sötade.
Mig behöver du inte övertyga, jag anser att det är förkastligt att inte deklarera allt innehåll - även smakbärare - och att Unilever borde ha en skrevspark både för att de försöker hindra journalisterna från att publicera information som alla har rätt att få veta men också för att de faktiskt smyger (ljuger, i mina ögon) om vad deras livsmedel innehåller. Jag blir så irriterad på företag som tror att de kan bete sig hur som helst, göra som de vill och komma undan med vad som helst.
Såg precis inslag om detta på TV4 nyheterna. Där hänvisades till den norska studien där man klippt upp och analyserat teet och sett att Twinings te Green Tea & Lemon innehöll 20% socker! Leverantören hävdar att det inte rör sig om socker utan om maltodextrin - vilket jag har för mig används för att dryga ut och är en ren kolhydrat som jag tror kan jämställas med socker.
Helt och hållet lögnaktiga är Unilever faktiskt inte då, bara ganska mycket. Det är maltodextrin, inte socker som medierna påstått. Det de inte talar om däremot är att Maltodextrin - som inte är socker - är kemiskt behandlad stärkelse, och behandlingen är avsedd att göra stärkelsen mer nedbrytbar. Behandlingen gör den i stort sett lika snabb som rent druvsocker. Maltodextrin är en polysackarid som framställs ut stärkelse från t ex vete, majs eller potatis. Stärkelse är en kolhydrat, en polysackarid (sockerart). Socker (sackaros) är, för jämförelsens skull, en disackarid och glukos en monosackarid. Stärkelse är inte socker, men kan brytas ner till socker. Allt socker är kolhydrater, men inte alla kolhydrater är socker. Maltodextrin är en av de snabbaste polysackariderna vilket gör den populär bland idrottare, den är färglös och smaklös (till skillnad från dextros som är söt) vilket gör den idealisk i t ex sportdryck. Maltodextrin är dessutom bra för att påverka upplevelsen av "kropp", smak och fungerar som utfyllnad/smakbärare i många livsmedel. Det är dock fortfarande så att det ger lika mycket kalorier som socker, påverkar kroppen som socker, ger samma insulinpåverkan som socker och om det inte förbrukas lagras det som allt annat socker in i fettdepåerna. Så betraktar man det som socker är det egentligen bara kemister och Unilever som protesterar.
de får gärna ha socker, maltodextrin, vetemjöl eller varför inte råttgift i sina tepåsar men det ska stå klart och tydligt på förpackningen!!
LOL Precis! Bra (och roligt!) sagt :-)
Det finns även i lösteer ibland (dom ser ut som små godisar tex hjärtformade, blomformade, citronformade osv) som kan också ha smak (dom citronformade i lakrits/citronteet jag drack för 7 år sen hade det) Däremot står det i innehållförteckningen som teförsäljarna får så man kan fråga (dom brukar säga pga folk med olika specialkost, tex jag brukar fråga efter mandel i julteer) Själv dricker jag väl däremot smaksatta teer kanske en gång/år (då jag blir bjuden) om inte dom är smaksatta på traditionellt sätt då smaksättning/sötning förstör de fina tonerna i te (bra grönt te är sött i sig själv också och behöver ingen sötning om inte man brygger den fel)