Hej! Ny på Matdagboken och har ännu inte börjat mitt nya liv men har bestämt datum och kollar därför igenom recepten för kommande tider. Ser att Keso ingår i väldigt mycket. Jag tycker verkligen inte om Keso och undrar därför om någon har ett bra alternativ för detta. Det jag ogillar med Keso är konsistensen. Jag har verkligen försökt att gilla Keso men klarar inte av det i rå form. Om man värmer det är det helt ok men fortfarande inte gott. Finns det någon som vet hur man gör ett bra mellanmål och utesluter Keso i de fall det finns med i recepten? Jättetacksam för svar!
Nykomling
0 inlägg
I vilken typ av recept skulle du vilja utesluta keso? Är det konsistensen du ogillar hade jag kört på kvarg istället. Det är också proteinrikt och går att ha både till desserter och i matlagning.
Jag använder kvarg både i matlagning och i mellanmål istället för keso. Tycker inte heller om keso.
Jag hade också väldigt svårt för keso när jag fick det i mitt kostprogram av min PT. Jag tyckte varken om konsistensen eller smaken, men jag stålsatte mig och vande mig, med hjälp av tärnat äpple/päron och kanel som krydda. Då blev det mer efterrätt av det. Men som ovanstående säger så kan du oftast ersätta det med kvarg (Arlas namn är Kesella).
Jag använder oxå kvarg de är gott med tex risentas gi musli har du en toppen frukost. Men måste fråga hur funkar kvarg att koka kan man ha de i sås ist för grädde?
Kopierat från recepthjälpen, för lat för att skriva. :D "Kvarg är en sorts färskost som görs av mjölk som ystats med mjölksyrakultur och löpe till en ostmassa. Kesella är Arlas varumärke för kvarg och säljs i vanlig och lättvariant med 10% resp 1% fett, där den lättare varianten har en lite friskare, kärvare smak än den 10-procentiga som är fylligare och rundare. Kvarg fungerar bra som bas i kalla såser och röror, men ingen av sorterna lämpar sig att koka. Man kan dock gärna använda kvarg i andra varma rätter, vid ugnsgratinering, i bröd och pajdeg etc."
Svarar som Halfdevil, att kvarg inte funkar att koka. Använd då hellre den färskost som kallas Philadelphia eller Arla färskost. De använder jag som fyllning i t.ex. fisk eller kyckling som rullas ihop och bakas i ugnen eller som "topping" på t.ex. fisk eller kyckling i ugn. Även som "redning" till såser,men jag vet inte om det är rekommenderat att koka. Annars för kokning av sås fungerar ju Creme Fraiche perfekt.