Jag gjorde för ett tag sen väldigt goda plättar med havremjöl (havregryn mixade till mjöl) och fick idén att prova att byta ut vetemjöl mot havremjöl i andra saker. Det pratas ju så mycket om att skippa det vita mjölet så tänkte att detta kan vara ett bra sätt att kunna göra sin vanliga mat fast på ett nyttigare sätt. Ibland kan jag tycka att pajskal eller annat gjort på fullkorn inte smakar så gott, för nyttigt och fiberrikt på nåt sätt. :) Har ni provat att göra tex pizzadeg eller nåt annat med havremjöl?
Veteran
1448 inlägg
Att bara använda havre i jäsdeg tycker inte jag blir bra då havre saknar gluten, degen blir bara klet, men att blanda det med andra mjölsorter går bra. Jag har nästan alltid några nävar gryn i när jag bakar brödkakor.. :) Till pajdeg funkar havre bra men jag tycker det blir godare om man även här blandar upp degen med lite annat mjöl som graham eller vanligt vetemjöl.
Eller dinkelmjöl :)
Håller med om att det inte funkar att ha alltför mycket havremjöl i jäsdegar men upp till ca en tredjedel går bra om resten är vetemjöl, gärna vetemjöl special som har extra hög glutenhalt (mer protein). Dinkel är ett slags vete. Till degar som inte behöver jäsa funkar det utmärkt t ex pannkakor, knäckebröd, paj, pizza. Jag kan tipsa om att det finns färdigt havremjöl så att man inte behöver mixa havregryn själv. Dels ett som heter skrädmjöl som är gjord på rostad havre, och dels ett som heter gyllenmust. Det är från början tänkt att koka välling på och har tidigare tydligen även innehållit mjölkpulver, men när jag hittade det (för att göra havrepannkakor på) så innehöll det bara havremjöl. Prova gärna även andra mjölsorter. Jag har gjort både knäckebröd och paj på sojamjöl t.ex för att få glutenfri samt få upp proteinhalten.
Tack för tipsen. Vet att det finns färdigt havremjöl men skrädmjöl var ju sjukt dyrt men hade varit kul att testa för smakens skull nån gång. Har ju ändå havregrynsgröt hemma alltid så går snabbt och mixa lite för så mycket bakar jag inte.