Många äter havregrynsgröt till frukost, så även jag, tycker det är grymt gott!Nu lade jag in frukost för skojs skull och tittade hur mycket totala kcal för frukosten blev: 581 kcal. Va? Så lite tänkte jag (mitt mål är 625 kcal). Men:Jag mäter upp en dryg deciliter havregryn (torr), det är ca 45 gram.Hur kan EN portion havregrynsgröt bestå av 200 gram så som det står i beskrivningen, det måste vara efter tillagning då? Jag trodde att man väger upp råvara, alltså innan tillagning.Sen skiljer sig näringsvärdena ganska mycket om man jämför Havregrynsgröt från Livsmedelsdatabasen och på förpackningen (Axa Ekologiska Havregryn).Exempel:'Energi: 68 kcal respektive 360 kcal
Engagerad
59 inlägg
Råvaran heter havregryn och läggs in som just det. :)Havregrynsgröt är den tillagade rätten, alltså gryn, vatten och lite salt.Vatten väger en del, därav grötens vikt i förhållande till grynen.På paketet är det 100 gram gryn som gäller, färdig gröt när du kollar på havregrynsgröt i databasen...Två helt olika saker. :)100 gram färdig gröt, 68 kcal100 gram råa gryn 360 kcal.Vill du ha exakta värden lägg in gryn plus vatten men tänk då på att det ska vara havregryn och inte havregrynsgröt.
Aha OK, tack Halfdevil. Jag råkade visst blanda ihop äpplen och päron. Jag har under en tid mätt upp varje dag en deciliter gryn (och övrigt som jag äter till frukost) för att sen kunna ta ett medelvärde och lägga in det som egen måltid så jag fortsätter gärna så. Det är väl OK att skippa vatten då annars måste jag börja om igen...
det är okej att skippa vatten men skriv in saltet!
OK, jag skriver in saltet också, det brukar jag inte göra men jag vet att jag äter för mycket salt så det är nog bra att få veta HUR mycket.