Jag gör havregrynsgröt ett par gånger i veckan och byter ibland ut havregryn mot råggryn, eller rågflingor som det av någon anledning heter när det är råg. I livsmedelslistan finns havreGRYNsgröt men rågMJÖLsgröt. Jag har registrerat min rågFLINGEgröt som rågMJÖLsgröt... (rätt eller fel?) Nu har jag hittat havremjöl, eller "skrädmjöl" som det heter... Mjöl gjord av rostad havre. På påsen finns ett recept på gröt och nu har jag börjat fundera på om jag kan översätta det till havregrynsgröt i listan? Havremjöl eller skrädmjöl finns ju inte i listan och vad havremust eller havrevälling är vet jag knappt. Är det samma sak fast lösare konsistens? Sötare va? Och så undrar jag hur jag kan använda havremjöl. Jag har hittat några recept där man mixar havregryn till havremjöl - där borde jag väl kunna ersätta med detta skrädmjöl? Hur omvandlar jag? Är det samma vikt?
Veteran
3541 inlägg
Jag har registrerat min rågFLINGEgröt som rågMJÖLsgröt... (rätt eller fel?) Helt ok! Och så undrar jag hur jag kan använda havremjöl. Jag har hittat några recept där man mixar havregryn till havremjöl - där borde jag väl kunna ersätta med detta skrädmjöl? Hur omvandlar jag? Är det samma vikt? Ungefär ja, vill du lägga ner mycket jobb får du väga. Eller kika på omvandlingstabell: http://www.matdagboken.se/?p=info&PageID=107
Tack Johan. Tyvärr är ju inte skrädmjöl med i den omvandlingslistan. Jag väger gärna men det är svårt att veta hur jag ska översätta mängden havregryn till skrädmjöl i ett recept (t.ex. i receptet på havrepannkakor). Mjölet är ju betydligt kompaktare, och jag vet inte om det suger mer eller mindre mängd vätska än havregrynen. Tja, det är väl bara att prova sig fram. Till gröten används ½ dl skrädmjöl till 2 ½ dl vatten (eller mjölk). Till havregrynsgröten går det 1 dl gryn till 2 dl vatten. Så det betyder väl att det går åt ungefär hälften så mycket mjöl som gryn?
Ja, ungefär.