Det blir väldigt mycket planerande och tänkande kring matlagningen här hemma just nu. Jag räknar kalorier och försöker gå ner i vikt, min man försöker gå upp i vikt (har BMI 19 nu, har haft ännu lägre tidigare) och vi försöker båda göda vår 1-åring som inte är så intresserad av att äta. Ofta blir det så att vi lagar flera olika måltider per dag men vi försöker samordna oss. När vi äter tex pasta så lägger jag upp 4/5 delar till min man och 1/5 del till mig, sen häller jag extra olja på hans mat. Grönsaker och protein brukar vi dela jämt på och ibland tar han en proteinshake oxå. Till dottern erbjuder vi allt och lite till. Försöker få i henne några "fettbomber" per dag, små kulor av torkad frukt, torkade nötter och smör. Känns bara lite konstigt när vi drar åt så olika håll när det gäller mat och vi måste köpa en massa extra matvaror, extra fett cremefraise till dottern och lätt till mig. Kvarg till mig och turkisk yoghurt till dotter osv...
Nykomling
8 inlägg
När jag gick ner oroade jag mig lite för att min sambo (som är mycket smal) skulle tappa vikt. Han låg stadigt på sin vikt och jag tappade 15kg, på samma kost. Det stora skillnaden här är att jag äter grönsaker i en betydligt större omfattning än vad han gör. Jag väljer att lägga upp min mat på en mindre tallrik också (det kan verka fånigt men det fungerar) och jag lägger alltid upp enligt tallrikmodellen om jag kan (för viktnedgång eller lågenergiförbrukare 50% grönsaker, 25% kött/sås, 25% potatis/ris/pasta). Annat jag börjat med, som han redan gjorde när vi träffades, är att gå betydligt oftare, ta trappor istället för hiss, undvika rulltrappor om det finns riktiga etc. Man kan tro att det är skitsaker, men det kan skilja 4-500kcal/dygn "i skitsaker" och det gjorde också stor skillnad för mig :-) Men alla har ju olika livsstilar och livssituationer, så vår modell kanske inte alls fungerar för er. Det vet ju bara ni :-)
Vi äter samma saker fast i olika proportioner hela familjen, sen ger vi oftast barnen (2 och 4 år) ex standardmjölk, 3 % fil osv. När mannen försökte gå upp i vikt så åt han mycket nötter, mandel, avvocado och kompletterade med proteinshaker efter träning för helt klart är det TRÄNINGEN som är nyckeln oavsett om du är på väg upp eller ner i vikt. Sen äter hela familjen så "ren" mat som möjligt, försöker undvika (men lyckas inte helt så klart) hel- och halvfabrikat utan vi försöker laga från grunden och handlar det som finns i ekologiskt/krav
Starkt jobbat SKSKSK. Det är annars väldigt lätt att "ärva" sina föräldrars matvanor. (Det är en av anledningarna till att goda matvanor är viktiga i början av livet.)
Min dotter är vegetarian.Annars äter min man och jag lika till frukost och middag.Min man är sämre på luncher.Han tar gärna bara två danska rågbröd med ägg på,jag vill ha riktig mat.
Otroligt bra SKSKSK :) Det är bara sonen och jag och ibland äter vi samma och ibland inte. Ett av problemen är väl just att vi inte har någon ordning på maten. men jag jobbar på saken :)